Reinigen zonnepanelen

Onderzoek heeft uitgewezen dat een niet gereinigd zonnepaneel ten opzichte van een gereinigd paneel jaarlijks een minderopbrengst van tussen de 2% â 3% heeft. Voor zonnepanelen in de buurt van zware industrie, snelwegen en veehouderijen in combinatie met een lange periode (2-3 maanden) van droogte geldt een rendementsverlies tot 20% als het systeem niet wordt onderhouden.

Veel fabrikanten van zonnepanelen stellen als voorwaarde dat de zonnepanelen periodiek gereinigd worden, om aanspraak te kunnen maken op de fabrieksgarantie.

In Nederland kan men volstaan met eens in de paar onderhoud zonnepanelenjaar reinigen (bijvoorbeeld 1 keer in de 5 jaar). In zanderige/ gure omgevingen (zoals in de woestijn) wordt aanbevolen om de zonnepanelen elk jaar of 1 keer in de twee jaar te reinigen.

Wel doen bij het reinigen van zonnepanelen:

* Gebruik handschoenen. Raak de zonnepanelen niet met blote handen aan omdat dan vingerafdrukken achter kan laten of andere vervuiling kan aanbrengen.

* Gebruik wel zachte schuimspons (geen schuurspons), niet geweven materialen, zachte borstels (met haren van nylon 1010 met 0,1-0,06 mm doorsnee), een raamtrekker

* Wel te gebruiken schoonmaakmiddelen: Commerciële glasreinigers, alcohol, ethanol en methanol.

* Er kan gewoon kraanwater gebruikt worden voor de reiniging.

Niet doen bij het reinigen van zonnepanelen:

* Gebruik geen metalen voorwerpen zoals bv messen en staalwol.

* Niet te gebruiken schoonmaakmiddelen: zuren, schuurmiddelen, poeders, polish, natriumhydroxide (bijtende soda), thinner, alkali, benzine en andere chemisch substanties

* Gebruik geen stoom of bijtende chemicaliën om de reiniging te bespoedigen.

* Probeer niet om gebroken glas of panelen met breeklijnen of blootliggende draden schoon te maken. U loopt hierbij gevaar op verwonding en elektrocutie.

* Gebruik geen zout water. Het zout kan op het zonnepaneel achterblijven en dat heeft een negatieve invloed op de opbrengst van het zonnepaneel.

* Pas op met regenwater in de buurt van chemische fabrieken. Dit kan zuur zijn en dat bijt in op het frame en de coating van het glas.

* Ga nooit op zonnepanelen staan of zitten.

* Wilt u een hogedrukreiniger gebruiken? De druk van het te gebruiken water moet minder dan 690 kPa (6,9 bar) zijn. De druk uit de kraan is ongeveer 240 kPa (2,4 bar).

Volta Solar is bezig met de mogelijkheden om zonnepanelen te reinigen. In 2017 zullen wij dit in de markt aanbieden.

Storingen

Net als bij een CV ketel is het bij zonnepanelen niet vanzelfsprekend dat de installatie optimaal blijft werken, zonder hier periodiek aandacht aan te schenken. Op het display van een omvormer is de opbrengst van het totale systeem af te lezen. Ook is te zien of er storingen zijn in de omvormer zelf. Kijkt u niet vaak op de omvormer, dan kan het lang duren voor een storing aan het licht komt. Ook is op de omvormer niet te zien of alle zonnepanelen nog goed werken.

Wij werken veel met SolarEdge omvormers, met een power- optimizer per zonnepaneel. Met SolarEdge kunnen wij de prestaties van ieder afzonderlijk zonnepaneel uitlezen via internet. Zo zijn we er zeker van dat alle zonnepanelen nog goed werken en we krijgen direct een melding bij een storing. Lees hier verder over SolarEdge >

Impressie SolarEdge monitoringportal
Onderstaand ziet u de monitoringportal zoals u deze ter beschikking krijgt. Wij hebben binnen de SolarEdge portal uitgebreidere mogelijkheden om de meetgegevens te analyseren. Verder hebben wij een eigen portal ontwikkeld, waarin wij de opbrengt van uw systeem kunnen vergelijken met andere systemen.

Dashboard  Layout

Wat kunt u verdienen met zonnepanelen?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnestroomsysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 30.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck