Gas besparen

Gemiddeld gasverbruik: verbruik je veel of weinig?

Terug

Elk jaar valt de eindafrekening op de deurmat, maar hoe weet je of je juist veel of weinig gas verbruikt? In een groot huis heb je de verwarming waarschijnlijk vaker aanstaan dan in een klein appartement. We geven je vergelijkingsmateriaal, zodat je weet of je gasverbruik gemiddeld is of niet.

Nederlanders verbruiken steeds minder gas

In het algemeen daalt het gasverbruik bij Nederlandse huishoudens. Dat komt onder andere doordat CV-ketels zuiniger worden en er steeds vaker isolatie wordt aangebracht. Tussen 2010 en 2018 daalde het gemiddelde gasverbruik met ruim 20%. Opvallend is dat alleen het gasverbruik voor verwarming is verminderd, we verbruiken niet minder warm water onder douche.

radiator verwarming

Gasverbruik per dag

Een Nederlands huishouden verbruikte in 2019 gemiddeld 1.239 kuub gas: per dag is dat 3,4 kuub. Uiteraard ligt het gemiddelde gasverbruik per dag in de winter hoger dan in de zomer, omdat de kachel dan vaak aanstaat. In de app van je energieleverancier zie je vaak na enkele dagen het verbruik op een specifieke dag.

Verbruik varieert per woningsoort

Het gasverbruik is afhankelijk van het aantal personen en het soort woning. In een vrijstaande woning moet je immers meer vierkante meter warm krijgen. Hoe groter het huishouden, hoe hoger het verbruik ligt. Zie hieronder het verbruik bij ‘oude’ woningen, oftewel gebouwd voor 1992.

gemiddeld gasverbruik per woningsoort
Bron: CBS, energieverbruik huishoudens 2019.

Wat bepaalt je gasverbruik?

De meeste woningen worden verwarmd door een CV-ketel, welke gas verbruikt. De verwarmingsketel slaat aan om het verwarmingswater te verwarmen en om warm douche- en kraanwater te leveren. Gemiddeld wordt 80% van het gas verbruikt voor de verwarming en 20% voor warm water.

Besparen op de energierekening

Minder gas verbruiken is goed voor de energierekening: gas wordt tot nu toe elk jaar duurder. De overheid wil graag dat steeds meer woningen aardgasvrij worden verwarmd. Door minder gas te verbruiken kun je flink wat besparen. Dat kan bijvoorbeeld door je woning te isoleren, maar ook door korter te douchen. Ook zijn er steeds meer alternatieven voor de CV-ketel, zoals een warmtepomp.

Lees ook onze tips om minder gas verbruiken.

Vond u dit artikel nuttig?

Bedankt voor het delen van uw feedback.