Stroom besparen

5 tips om makkelijk energie te besparen

Terug

Om energie te besparen hoef je niet altijd een grote investering te doen. Er zijn verschillende, kleine stapjes waarmee je je energierekening al omlaag brengt. Ze leveren niet alleen minder maandlasten op, je krijgt er vaak ook meer wooncomfort voor terug.

Voorkom tocht in huis

Natuurlijke ventilatie is goed voor de luchtvochtigheid in huis, maar vaak komt tocht ongevraagd via naden en kieren het huis binnen. Daardoor moet de verwarmingsketel harder stoken om het huis op temperatuur te krijgen. Bekende tochtplekken zijn deuren, ramen en de brievenbus. Controleer je huis op tocht en plaats tochtstrippen om de luchtstromen te stoppen. Volgens Milieu Centraal bespaar je met het dichten van kieren en naden, in een gemiddelde hoekwoning, jaarlijks 70 kuub gas. Omdat je de thermostaat lager kunt zetten, bespaar je in totaal € 170,- per jaar!

Voorkom sluipverbruik

Ook als elektrische apparaten niet aanstaan, verbruiken ze soms energie, bijvoorbeeld in stand-by modus. Vooral oude apparaten hebben hier last van. Dit kun je eenvoudig oplossen door bijvoorbeeld stekkerdozen te gebruiken, waarmee je alle aangesloten toestellen met één druk op de knop uitzet. Of kies voor een tijdschakelaar, zo bepaal zelf wanneer een apparaat stroom mag verbruiken. Lees meer over sluipverbruik.

Ga voor volle wastrommels

Zet je de wasmachine of vaatwasser wel eens aan als er nog makkelijk iets bijpast? Door de apparaten alleen te gebruiken als ze vol zijn, scheelt dat een flink aantal schoonmaakbeurten. Kies ook voor 30 graden, dan was je een stuk energiezuiniger dan met 60 graden.

wasmachine halve trommel

Douche wat korter

Door wat korter onder de douche te staan kun je flink besparen op je energierekening. Gemiddeld staat een Nederlander 5x minuten onder douche. Als iedereen slechts 5 minuten doucht bespaart een gemiddeld gezin 15.000 liter water en wel 60 kuub gas, wat neerkomt op € 70 per jaar (bron: Milieu Centraal). Daarnaast kun je een waterbesparende douchekop, daar bespaar je nog eens 20% extra water mee!

Kies voor LED verlichting

Vervang al je gloei- en halogeenlampen door LED verlichting en verlaag je stroomrekening. Een LED lamp is wat duurder in aanschaf, maar door het lagere energieverbruik verdien je dit gemiddeld binnen 3 jaar terug (bron: Milieu Centraal). En het comfort blijft gelijk, LED verlichting doet op het gebied van kleurtemperatuur niet onder voor traditionele verlichting. Lees meer over de werking van LED.

Ook met een kleine aanpassingen kunt u de energierekening verlagen. Bekijk voor alle onze besparende producten in onze shop.

Vond u dit artikel nuttig?

Bedankt voor het delen van uw feedback.