Water besparen

Tips om water te besparen

Terug

Wie geniet er niet van een heerlijke douchebeurt na een lange dag werken? Je draait de kraan open en er komt water uit. Dat lijkt heel gewoon, maar er gaat een heel proces aan vooraf. Water besparen is daarom niet alleen goed voor je eigen energierekening, ook voor het milieu.

Hergebruik koud en warm water

Als de afstand tussen de CV-ketel en de kraan in de keuken groot is, kan het even duren voordat er warm water beschikbaar is. Vang het koude water op en gebruikt het op een later moment, bijvoorbeeld om de planten in de tuin water te geven. Opgewarmd water kun je ook hergebruiken: heb je net rijst of groenten gekookt? Gooi het water niet weg, maar gebruik het voor de afwas.

Waterbesparende kraan en douche

Waar een normale douchekop 10 tot 15 liter per minuut verbruikt, is dit bij een waterbesparende variant slechts 6 tot 8 liter. Je bespaart zo 5 liter water per minuut, zonder dat je het merkt in comfort. Een gemiddelde douchebeurt duurt 9 minuten: je bespaart al 45 liter water per keer! Ook voor de kraan bestaan er zulke oplossingen. Ze zijn heel eenvoudig te monteren, dus je kunt meteen starten met besparen.

Sta wat korter onder de douche

Ook zonder een besparende douchekop kun je minder water verbruiken. Stap eens een paar minuten eerder uit de douche! Heb je geen idee hoe lang je eigenlijk onder de waterstraal staat? Met een douchetimer kun je zelf de gewenste tijd instellen. Zoals hierboven al beschreven bespaar je per minuut 10 tot 15 liter water.

Koop een regenton

De tuin besproeien kost veel water: jaarlijks gebruiken we er gemiddeld zo’n 1100 liter drinkwater voor. Waarom doe je dit niet met gratis regenwater? In Nederland hoeven we niet te klagen dat er te weinig regen valt. Met een regentoon kun je honderden liters water besparen.

Los lekkages zo snel mogelijk op

Een druppende kraan lijkt niet veel water te verbruiken, maar over langere periode loopt dit flink op. Probeer lekkages dan ook zo snel mogelijk te verhelpen. Mocht je een kraan moeten vervangen, kies dan meteen voor een waterbesparende variant.

Zet afwas direct in de vaatwasser

Spoel je je vaat nog af voordat je het in de vaatwasser zet? Daardoor verbruik je extra water. Zet alles direct in de vaatwasser, de meeste tabletten zijn tegenwoordig zo krachtig dat ze alles in één keer schoon krijgen.

Doe de kraan dicht

Laat je de kraan stromen terwijl je je handen wast of je tanden poetst? Zonde! Ook al duurt het slechts een halve minuut, je bespaart per dag toch weer een aantal liters water.

Bron cijfers: Milieu Centraal

Vond u dit artikel nuttig?

Bedankt voor het delen van uw feedback.