Zonneboiler opbrengst

Met een zonneboiler kunt u flink besparen, óók in een land als Nederland waar de zon niet altijd schijnt. De opbrengst is afhankelijk van een aantal factoren. Als u wilt berekenen hoeveel u per jaar kunt besparen, dient u rekening te houden met onder andere:

Een combisysteem is duurder in aanschaf, maar levert meer op dan een tapwatersysteem. De opbrengst is ook afhankelijk van de hoeveelheid warm water die uw huishouden verbruikt en het zonneboilersysteem dat daar het beste op aansluit.

Zonneboiler opbrengst berekenen

Er zijn twee verschillende soorten zonneboilers te onderscheiden. Ten eerste zijn er basis zonneboilers, die alleen het tapwater verwarmen. Daarnaast zijn er ook combinatiezonneboilers, ook wel zonnegascombi’s of combisystemen genoemd. Deze systemen verwarmen het tapwater en kunnen tegelijkertijd ingezet worden ter ondersteuning van andere warmtebronnen zoals (vloer)verwarming of wasmachines.

Met een zonneboiler kunt u tussen de 175 en 1000 kubieke meter gas per jaar besparen. Dit staat gelijk aan ongeveer 1700 kWh of 6.15 GJ.

De aanschaf van een combinatie zonneboiler voor een tweepersoons huishouden kost (inclusief btw en installatie) ongeveer €3.900,- Als u in aanmerking komt voor de subsidie (in dit geval €991,-) bedraagt de netto investering  €2.900,-. Een huishouden bestaande uit twee volwassenen kan met een combinatiezonneboiler per jaar tussen de €280,- en €350,- besparen. Dit komt voornamelijk door een jaarlijkse besparing van tussen de 400 en 525 kubieke meter gas. Dat komt neer op een besparing van €12.500,- na 25 jaar, een rendement van 12,9%. De volledige investering wordt in dit geval binnen 8 jaar terugverdiend. Voor grotere huishoudens kan de besparing oplopen tot €960,- per jaar. In dit geval bedraagt het rendement ongeveer 24%.

Zonneboiler voorbeeldberekening

In de onderstaande tabel kunt u lezen wat een gemiddeld huishouden per jaar kan besparen met een zonneboiler systeem.

Tabel opbrengst zonneboiler

 

Instraling op uw dak

De helling en oriëntatie van uw dak bepalen de instraling. Hoe hoger de instraling, hoe hoger de opbrengst van uw zonneboiler.

Helling dak

In de onderstaande grafiek is af te lezen dat de ideale helling tussen de 20° en 55° ligt. U kunt de zonnecollectoren ook op een plat dak plaatsen. In dat geval wordt er gebruik gemaakt van een vlakdak montagesysteem. Met dit montagesysteem worden de collectoren opgesteld in een optimale helling van tussen de 25° en 35°.

Grafiek instraling

Oriëntatie dak

Net zoals bij zonnepanelen is het het beste als het dakoppervlak met de collectoren op het zuidelijk halfrond is gericht. Als er een schaduw op uw dak valt, bijvoorbeeld door een schoorsteen of boom, kan dit de opbrengst negatief beïnvloeden. Daken met een oostelijke of westelijke oriëntatie zijn ook geschikt voor het plaatsen van een zonneboiler, in tegenstelling tot een noordelijke oriëntatie.

Stijging gasprijs

Het afgelopen jaar is de gasprijs met 9,9% gestegen*. In de afgelopen tien jaar is de gasprijs verdubbeld. Huidige ontwikkelingen laten zien dat de gasprijs de komende jaren alleen maar verder zal stijgen.

*Op basis van gasprijzen van Essent, inclusief energiebelasting

Wat kunt u verdienen met zonne-energie?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnepanelensysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 40.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck