Voordat u een zonneboiler aanschaft, is het belangrijk om te beoordelen of uw huis wel geschikt is. Een zonneboiler is immers niet geschikt voor alle situaties. Voor een optimale werking moet er rekening worden gehouden met verschillende factoren. Wij raden aan om een professionele installateur in te schakelen om uw situatie te beoordelen. Onze adviseurs zijn door HRsolar opgeleid en weten precies waar u op moet letten. Wilt u alvast zelf onderzoeken of uw huis geschikt is? Stel u zelf dan de volgende vragen:

Is mijn dak geschikt voor zonnecollectoren?

Ten eerste is het belangrijk om te bepalen of uw dak geschikt is voor zonnecollectoren. Heeft u genoeg plaats op uw dak? Is het dakoppervlak dat u wilt gebruiken richting het zuidelijk halfrond gericht en wat is de hellingshoek?

zonnecollectoren

Zonnecollectoren komen in verschillende afmetingen, maar hebben doorgaans dezelfde grootte als zonnepanelen. Heeft u al een zonnepanelensysteem? Dan moet u bepalen of u nog genoeg plek heeft voor zonnecollectoren. De collectoren kunnen naast of tussen uw zonnepanelen geplaatst worden. Omdat u uw dak maar één keer in kan delen, is het aan te raden om vooraf te bedenken of u ook zonnepanelen wilt. Veel mensen kiezen ervoor om een zonnepanelensysteem te combineren met een zonneboiler.

Verder moet er net zoals bij zonnepanelen rekening gehouden worden met de instralingshoek en eventuele schaduw. Zonnecollectoren kunnen zowel op schuin dak als op plat dak gemonteerd worden, maar het dakoppervlak moet wel naar het zuidelijk halfrond gericht zijn in verband met lichtinval. Onze adviseurs kunnen vanaf luchtfoto’s en satellietbeelden bekijken of uw dak geschikt is voor zonnecollectoren.

zonneboiler zolder

Heb ik genoeg ruimte voor een zonneboiler?

Deze vraag heeft niet enkel betrekking tot uw dakoppervlak! U moet ook genoeg ruimte hebben om het  voorraadvat van de zonneboiler te plaatsen. U kunt kiezen tussen een staand of liggend vat. Denk er aan dat er een maximale afstand is tussen de collectoren en het voorraadvat, en het voorraadvat en de cv ketel. Ook is het belangrijk dat uw huis in goede bouwkundige staat verkeert. Het standaard RVS voorraadvat is licht in gewicht, maar niet als het gevuld is met water. Ook moet de ruimte waar het voorraadvat komt te staan vrij toegankelijk zijn.

Is mijn cv ketel geschikt?Gaskeur NZ label

Uw cv ketel moet voorzien zijn van het Gaskeur NZ label. Vrijwel alle moderne cv ketels beschikken over dit label. Mocht u een oudere CV ketel hebben dan is het aan te raden deze te vervangen. Naast koop is een cv ketel huren ook mogelijk.

Wat is de afstand tussen mijn dak en de cv ketel?

Er is een maximale afstand tussen de zonnecollectoren en de cv ketel. De leiding tussen de collector en het voorraadvat mag niet langer dan 15 meter zijn, en de leiding tussen voorraadvat en cv ketel niet langer dan 10 meter. Ook mogen de leidingen niet door te veel bouwlagen gaan. Als uw cv ketel in de kelder staat, is het dus vaak niet mogelijk een zonneboiler te plaatsen.

Wat kunt u verdienen met zonne-energie?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnepanelensysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 40.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck