Als u een zonneboiler gaat aanschaffen, is het belangrijk om te weten welk systeem het beste bij u past. Zonneboilersystemen kunnen in veel verschillende configuraties worden geleverd. Het aantal zonnecollectoren op het dak, het voorraadvat en de aansluiting op andere voorzieningen kunnen bij elk systeem anders zijn. Op deze manier is er voor elk huishouden een oplossing op maat. Zo kunnen huishoudens met een hoger verbruik bijvoorbeeld kiezen voor meer zonnecollectoren of een groter voorraadvat waardoor er meer warmte gebufferd kan worden.

Er zijn verschillende soorten zonneboilers:

 

Een combi zonneboiler systeem van HRSolar.

Tapwater zonneboiler

De tapwater zonneboiler is het goedkoopste zonneboiler systeem om aan te schaffen; de netto-investering bedraagt ongeveer €2.000,- afhankelijk van de configuratie. Het rendement betreft gemiddeld ongeveer 11% tot 16.5%. Dit betekent een jaarlijkse besparing van ongeveer 250 tot 750 kubieke meter gas, oftewel €150,- tot €500,-.

Combinatie zonneboiler

Een combinatie zonneboiler verwarmt uw tapwater en andere warmtevoorzieningen zoals een (vaat)wasmachine en vloerverwarming. Een combinatie zonneboiler is duurder in aanschaf dan een tapwater systeem. De netto-investering is afhankelijk van de samenstelling van het systeem en kan variëren tussen €3.300,- en €5.100,-. Hier staat een hoger rendement van tussen de 13% en 24% tegenover. Dat betekent een besparing van 525 tot 1500 kubieke meter gas, of €300 tot €1.000,- per jaar.

Warmtepompboiler

Een combinatie zonneboiler systeem kan optioneel worden uitgerust met een warmtepompboiler. Een warmtepompboiler combineert warmte uit de zonnecollectoren met warme ventilatielucht om tapwater in het voorraadvat op temperatuur te houden. Dit verhoogt het rendement nog meer doordat zowel de CV-ketel als de zonneboiler het water minder hoeven te verwarmen.

Voorraadvaten

Er zijn verschillende soorten maten voorraadvaten. De grootte van het voorraadvat wordt bepaald door uw gezinssamenstelling en varieert van 120 tot 300 liter. We hebben ook voorraadvaten tot 1000 liter inhoud, maar deze worden vrijwel niet ingezet bij particuliere woningen. Voor een tweepersoonshuishouden wordt meestal voor een vat van 120 liter gekozen. Verder zijn er staande en liggende voorraadvaten.

Drukgevulde systemen

De zonneboiler systemen van HRsolar zijn uitsluitend drukgevulde systemen. Dat betekent dat de transportvloeistof altijd onder druk door het systeem wordt gepompt. Er bestaan ook systemen waarbij de transportvloeistof niet onder druk staat. In een zogenaamd terugloopsysteem loopt de transportvloeistof terug naar een reservoir als de boiler niet in gebruik is. Het nadeel hiervan is dat dit alleen werkt als de collector precies boven het voorraadvat wordt gemonteerd.

Wat kunt u verdienen met zonne-energie?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnepanelensysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 40.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck