Zonnecollectoren zijn een essentiëel onderdeel van het zonneboilersysteem. De collectoren op het dak vangen immers het zonlicht op dat omgezet wordt in warmte. Veel mensen verwarren zonnecollectoren met zonnepanelen. De collectoren van HRsolar zien er dan ook vrijwel hetzelfde uit als zonnepanelen en worden doorgaans geïntegreerd in het zonnepanelensysteem. De werking verschilt echter.

Verschil zonnepanelen en zonnecollectoren

zonnecollectoren en zonnepanelen

Het is niet vreemd dat collectoren soms verward worden met zonnepanelen; ze zien er immers vrijwel hetzelfde uit en worden vaak in één dakplan gecombineerd. De werking is echter verschillend: Een zonnepaneel zet zonlicht om in zonnestroom en een zonnecollector zet zonlicht om in zonnewarmte.

Hoe werkt een zonnecollector?

Eigenlijk is de werking van een zonnecollector vrij eenvoudig: Zonnecollectoren zijn gemaakt van een metaal en metaal wordt warm in de zon. Door het metaal loopt een transportvloeistof die door het warme metaal ook verwarmd wordt. Deze vloeistof neemt de warmte mee door de leidingen naar het voorraadvat.

Soorten zonnecollectoren

Er zijn verschillende soorten collectoren. De vlakkeplaatcollector wordt het meest gebruikt. Deze collector heeft een zwarte absorberplaat met daarboven een glasplaat. Doordat de zon op het glas schijnt, wordt de warmte gevangen tussen het glas en de absorber. Doordat de warmte ‘gevangen’ wordt en de absorber in een geïsoleerde bak ligt, stijgt de warmte van de absorber. Zodra de temperatuur hoger is dan de omgevingstemperatuur, wordt de warmte afgegeven en doorgespeeld naar het voorraadvat.

Wij bieden de zonnecollectoren van HRsolar:

Kwaliteit zonnecollectoren

De zonnecollectoren van HRsolar leveren het hoogste rendement in Europa en zijn gekeurd volgens het Solar keymark, wat betekent dat ze onderworpen zijn aan een kwaliteits- en prestatietest. Aan de hand van deze tests kan  tevens de opbrengst bepaald worden. In Nederland zijn de systemen van HRsolar getest bij KIWA Gastec. Deze test heeft aangetoond dat de HRsolar systemen de hoogste opbrengst in Nederland geven.

Onderhoud zonnecollectoren

U hoeft de zonnecollectoren niet schoon te maken. Wilt u dit wel doen, dan kan dit met water en een doekje.

Wat kunt u verdienen met zonne-energie?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnepanelensysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 40.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck