Algemeen

Wat is een zonneboiler?
Een zonneboilersysteem is een systeem bestaande uit een voorraadvat, zonnecollectoren en overige onderdelen waarmee tapwater op een duurzame manier verwarmd kan worden met behulp van zonlicht. Lees hier meer over de werking.
Welk zonneboilersysteem is geschikt voor mij?
Welk systeem geschikt is voor u wordt berekend aan de hand van uw gezinssamenstelling en warm water verbruik. Hou bij het aanschaffen van een zonneboiler ook rekening met eventuele wijzigingen in uw verbruik in de toekomst. Zijn uw kinderen binnenkort het huis uit, of verwacht u juist een gezinsuitbreiding? Dit is van invloed op uw warm water verbruik. Als u weet welk zonneboilersysteem het beste bij uw situatie past, zal er gekeken moeten worden naar uw huisindeling en dakoppervlak. Onze adviseurs berekenen vrijblijvend welk systeem het beste bij uw persoonlijke situatie past. Neem hiervoor contact met ons op.
Wat is het verschil tussen pv panelen en zonnecollectoren?
Het verschil tussen een pv paneel en een zonnecollector is dat pv panelen zetten zonlicht om in elektriciteit en zonnecollectoren zetten zonlicht om in warmte.
Wat moet ik doen om mijn zonnecollectoren schoon te houden?
De zonnecollectoren hebben geen onderhoud nodig. Als u ze toch wilt schoonmaken, kan dit het beste met water en een doekje. Wel moet uw systeem één keer per twee jaar gecontroleerd worden door een erkend installateur. Lees meer.
Mijn systeem heeft onderhoud nodig. Waar kan ik hier voor terecht?
Uw zonneboilersysteem moet eens in de 2 jaar gecontroleerd worden door een erkend installateur. Volta Solar is een erkend installateur en heeft nauwe banden met HR Solar. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Financieel

Hoeveel kost een zonneboiler?
Een compleet systeem kost tussen de €2.500,- en €5.000,-. Doorgaans kost een systeem voor een tweepersoons huishouden ongeveer €2.800,- (inclusief installatie en btw). Hier gaat nog een subsidie van ongeveer €575,- van af. De netto investering komt in dit geval neer op ongeveer €2.200,-. Lees meer over de prijs van een zonneboiler.
Hoeveel kan ik per jaar besparen met een zonneboiler?
Een tweepersoons huishouden kan met een zonneboiler gemiddeld 500 m3 gas besparen. Dit komt neer op ongeveer €280,- per jaar. Bereken hier uw opbrengst.
Hoeveel subsidie krijg ik voor een zonneboiler?
Afhankelijk van het systeem kunt u rekenen op een tegemoetkoming van tussen de €574,- en €2.167,-.
Hoe vraag ik een ISDE subsidie aan?
De ISDE subsidie wordt verstrekt door het ministerie van Economische Zaken. U kunt de subsidie aanvragen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Leer hier meer over de ISDE subsidie.
Is er verschil in de hoogte van de subsidie bij een liggend of staand systeem?
Ja, er is een verschil in de subsidiebedragen die toegekend worden bij een liggend en een staand systeem. Dit ligt aan het verschil in stilstandverlies. Bekijk de voorraadvaten hier.
Wat kost een zonneboiler aan onderhoud?
Het systeem moet een keer per twee jaar gecontroleerd worden om een goede werking te garanderen. De totale onderhoudskosten bedragen ongeveer €45,- per jaar. Volta Solar biedt een interessant totaalpakket voor zonneboiler en cv ketel onderhoud.
Hoe lang gaat een zonneboiler mee?
De levensduur van een zonneboiler kan verschillen naar gelang de omstandigheden. Over het algemeen gaan de systemen van HRsolar minimaal 15 jaar mee.
Zit er garantie op de zonneboiler?
HRsolar biedt 10 jaar garantie op de zonnecollectoren en de RVS voorraadvaten tot 300 liter. Op stalen vaten wordt 5 jaar garantie geboden. Op alle overige onderdelen zit 2 jaar garantie.

 Werking

Hoe werkt een zonneboiler?
De zonnecollectoren op uw dak vangen het zonlicht op en verwarmen een zogenaamde transportvloeistof die door leidingen tussen de collectoren en het voorraadvat circuleert. De vloeistof verwarmt het water in het voorraadvat. Het tapwater in uw voorraadvat wordt zo op temperatuur gehouden, waardoor de CV ketel minder gas hoeft te gebruiken om uw water te verwarmen. Lees hier meer over de werking van de zonneboiler.
Waaruit bestaat een compleet zonneboilersysteem?
Een zonneboilersysteem bestaat uit: Een voorraadvat, een of meerdere zonnecollectoren, een pompset en een expansievat.
Waarvoor kan ik een zonneboiler gebruiken?
Een zonneboiler kunt u gebruiken voor het verwarmen van tapwater en vaak gedeeltelijk voor de ruimteverwarming.
Is mijn huis geschikt voor een zonneboiler?
Niet elk huis is geschikt voor een zonneboiler. Het is aan te raden om eerst een professionele installateur naar uw situatie te laten kijken alvorens een zonneboiler aan te schaffen. Klik hier voor meer informatie over het plaatsen van een zonneboiler en bekijk hier of uw huis geschikt is.
Neemt een zonneboiler veel plaats in beslag?
Op uw dak nemen de zonnecollectoren van een gebruikelijk systeem tussen de 1,6 en 2,5 vierkante meter in beslag. Daarnaast dienen er een pomp en een voorraadvat geplaatst te worden, meestal op zolder.
Kan ik een zonneboiler gebruiken voor de verwarming?
Ja, dit is mogelijk bij een combi systeem.
Wat brengt een zonneboiler op in de winter?
In de winter is de opbrengst van een zonneboiler systeem minder dan in de lente en zomer. Vergeleken met de zomermaanden moet u rekening houden met een opbrengst van 15%.

Installatie

Kan ik een zonneboilersysteem zelf installeren?
Er komt veel kijken bij de installatie van een zonneboilersysteem. Daarom raden wij aan om de installatie aan een deskundig installatiebedrijf over te laten. Het beleid van HRsolar stelt overigens ook dat de garantie vervalt als de installatie niet door een erkende installateur en volgens de richtlijnen van HRsolar is geïnstalleerd.
Hoe lang duurt de installatie van een zonneboilersysteem?
Het installeren van een zonneboilersysteem neem 1 tot 2 dagen in beslag. De monteurs van Volta Solar leveren een zonneboilersysteem doorgaans binnen één dag.
Heb ik genoeg ruimte in huis en op mijn dak voor een zonneboilersysteem?
Voor de zonnecollectoren heeft u een geschikt dakoppervlak met voldoende ruimte nodig. Afhankelijk van uw warm water verbruik wordt berekend hoeveel zonnecollectoren u nodig heeft. Onze adviseurs kunnen aan de hand van luchtfoto’s en satellietbeelden inschatten of u genoeg plek heeft en of uw dakoppervlak geschikt is. Het voorraadvat moet niet te ver van de zonnecollectoren en niet te ver van de cv ketel af staan. Tijdens een huisbezoek kan gekeken worden of uw huis geschikt is voor het plaatsen van een zonneboilersysteem. Aan de hand van de ruimte kan er gekozen worden voor een liggend of staand voorraadvat. Bekijk hier of uw huis geschikt is voor een zonneboiler systeem.
Hoeveel druk heeft het expansievat?
Het expansievat heeft standaard een druk van 1,8 bar.
Hoeveel druk heeft het zonneboilersysteem?
De druk van het zonneboilersysteem is 2 bar.

Storing

Mijn zonnecollector heeft een witte waas. Kan dit kwaad?
Nee, dit kan geen kwaad. Omdat de collectors luchtgekoeld zijn, kan er condens ontstaan tijdens koudere en vochtige periodes. Er ontstaat dan een witte waas op de collector. Dit komt vaak voor bij nieuw geplaatste systemen. Systemen van minimaal een jaar oud zouden geen condens meer moeten vertonen tijdens langdurende warme en zonnige periodes. Als u twijfelt, kunt u altijd contact met ons opnemen.
De systeemdruk is minder dan 2 bar of 3 bar of hoger.
Neem in dit geval contact op met uw installateur. De druk moet altijd rond de 2 bar zijn.
Mijn pomp draait niet meer. Is dit normaal?
De pomp schakelt zichzelf automatisch uit als de maximale temperatuur van 85 graden Celsius is bereikt. Is er de temperatuur lager maar draait de pomp nog steeds niet? Neem dan contact op met uw installateur.
Heeft mijn zonneboilersysteem onderhoud nodig?
Een zonneboilersysteem moet om de 2 jaar gecontroleerd worden door een erkende installateur. Alleen dan is een goede werking gegarandeerd. De installateur controleert onder andere de druk, het expansievat en de glycol. Wij raden tevens aan om de glycol elke 4 jaar te vervangen.

 

Wat kunt u verdienen met zonne-energie?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnepanelensysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 40.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck