Salderen en opbrengst zonnepanelen meten

Met zonnepanelen levert u uw eigen groene energie aan het elektriciteitsnet. Uw energiemeter in de meterkast houdt bij hoeveel energie u aan het net levert en hoeveel u verbruikt. Zelf wilt u misschien ook meer kunnen meten dan de gegevens die u op het display van de omvormer afleest.

Op deze pagina worden de volgende onderwerpen behandeld:

Salderen

Salderen is het verrekenen van geproduceerde en verbruikte elektriciteit. Uw meter zorgt hiervoor door te registreren wat u teruglevert aan het elektriciteitsnet. Wekt u meer op dan u nodig heeft dan telt de meter terug. Verbruikt u meer dan u opwekt dan telt de meter op.

Een gemiddeld huishouden verbruikt ongeveer 30% van de zonnestroom direct. De overige 70% van de zonnestroom wordt aan het net geleverd. Er zijn ook periodes dat u stroom van het net nodig heeft, bijvoorbeeld als het donker is. Uw energieleverancier streept uw verbruik weg tegen de opgewekte stroom, dit heet salderen. Als u meer heeft opgewekt dan u verbruikt hebt, dan ontvangt u over dit deel een ‘terugleververgoeding’.

Lees hier verder over de opbrengst van zonnepanelen.

Momenteel gelden de volgende regels voor salderen:

Vanaf 2023 mogen eigenaren van zonnepanelen elk jaar 9% minder salderen. In 2031 verloopt de regeling. Deze wordt vervangen door een vaste terugleververgoeding. Uw energieleverancier betaalt u dan 80% van het levertarief voor de zonnestroom die u teruglevert.

Energiemeter in de meterkast

Er zijn verschillende energiemeters die goed werken om het aantal teruggeleverde kWh zonnestroom bij te houden. Tegenwoordig plaatsen  netbeheerders overal slimme meters.

meters-teruglevering_ecopro

Ferraris draaischijfmeter

Voordelen van de draaischijfmeter zijn dat de energieleverancier minder snel fouten kan maken met het verrekenen van de meterstanden en u kunt in principe onbeperkt terugleveren, zolang u niet meer opwekt dan u verbruikt.

Digitale Meter met teruglever telwerken

Deze meter hoeft u niet te vervangen. Er is een telwerk voor zowel verbruik als teruglevering beschikbaar. Vraag voor u de meterstanden doorgeeft eerst goed na hoe u deze dient aan te leveren.

Digitale Meter zonder teruglever telwerken

Deze meter dient u te laten vervangen. Met deze meter bespaart u alleen de zonnestroom die direct verbruikt wordt. De terug geleverde stroom krijgt u niet vergoed. De doorgaans kosteloze vervanging van uw meter kunt u bij uw netbeheerder aanvragen.

Gratis slimme meter

Bij veel netbeheerders krijgt u gratis een slimme meter als u laat weten dat u zonnepanelen gaat plaatsen. Vraag dit na bij uw netbheerder. De slimme meter wordt voor iedereen verplicht in de toekomst. Met de slimme meter krijgt u beter inzicht in uw energieverbruik. Bij deze meter ziet u namelijk 4 getallen: naast de geleverde stroom in piek- en daluren kunt u ook de teruglevering in deze varianten zien.

Zonnepanelen aanmelden bij netbeheerder

U bent verplicht aan uw netbeheerder te melden dat u zonnepanelen gaat installeren. Zo kan de netbeheerder tijdig controleren of uw energiemeter vervangen moet worden. Verder is dit nodig om misverstanden te voorkomen bij het doorgeven van de meterstanden. Ga naar www.energieleveren.nl om uw zonnepanelen aan te melden.

Energiemeter zonnepanelen

Wilt u meer weten over de opbrengst van uw zonnepanelen dan de gegevens die beschikbaar zijn via het display van de omvormer? Er zijn verschillende mogelijkheden voor het monitoren van uw zonnepanelen.

Opbrengst totaal systeem of per paneel?

De meeste omvormers worden tegenwoordig geleverd met een app of web- portal, om de totale opbrengst van de zonnepanelen online uit te lezen. Voor een goed werkend systeem zijn deze meetgegevens voldoende.

Bij een storing is het handig als ook de opbrengst per zonnepaneel uit te lezen is, in plaats van alleen de totale opbrengst van alle zonnepanelen samen. De storingsanalyse kan dan snel op afstand gebeuren en de monteurs kunnen gericht te werk gaan op locatie. Wij werken veel met SolarEdge, waarbij de prestaties van ieder zonnepaneel afzonderlijk in beeld gebracht kunnen worden.

SolarEdge portal

Onderstaand ziet u de monitoringportal zoals u deze ter beschikking krijgt. Wij hebben binnen de SolarEdge portal uitgebreide mogelijkheden om de meetgegevens te analyseren. Verder hebben wij een eigen portal ontwikkeld, waarin wij de opbrengt van uw systeem kunnen vergelijken met andere systemen.

Energiemeter dashbord  Layout

Wat kunt u verdienen met zonne-energie?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnepanelensysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 40.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck