Reinigen zonnepanelen

Zonnepanelen schoonmaken is in principe niet nodig. Vuil en stof spoelt normaal gesproken vanzelf van de panelen af, omdat er een zelfreinigende laag op de buitenste laag is aangebracht.

In Nederland is eens in de paar onderhoud zonnepanelenjaar reinigen voldoende (bijvoorbeeld 1 keer in de 5 jaar). In zanderige/ gure omgevingen (zoals in de woestijn) wordt aanbevolen om de zonnepanelen elk jaar of 1 keer in de twee jaar te reinigen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een niet gereinigd zonnepaneel ten opzichte van een gereinigd paneel jaarlijks 2% á 3% minder opleveren. Voor zonnepanelen in de buurt van zware industrie, snelwegen en veehouderijen in combinatie met een lange periode (2-3 maanden) van droogte geldt een rendementsverlies tot 20% als het systeem niet wordt onderhouden.

We raden aan om het schoonmaken van zonnepanelen door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. Wilt u ze toch zelf schoonmaken, houd dan met een aantal zaken rekening.

Wel doen bij het reinigen van zonnepanelen

Niet doen bij het reinigen van zonnepanelen

Storingen

Net als bij een CV ketel is het bij zonnepanelen niet vanzelfsprekend dat de installatie optimaal blijft werken. Onderhoud verlengt de levensduur van de panelen en zorgt voor betere prestaties. In de app of online omgeving van uw systeem zijn de prestaties van de zonnepanelen terug te vinden. Ook is te zien of er storingen zijn in de omvormer zelf. Het is aan te raden met enige regelmaat de status van het systeem na te kijken, zo ontdekt u eventuele storingen op tijd. Het is natuurlijk zonde dat tijdens zonnige maanden blijkt dat de installatie een korte periode niet heeft gefunctioneerd.

Wij werken veel met SolarEdge omvormers, met een power- optimizer per zonnepaneel. Met SolarEdge kunnen wij de prestaties van ieder afzonderlijk zonnepaneel uitlezen via internet. Zo zijn we er zeker van dat alle zonnepanelen goed werken en we krijgen direct een melding bij een storing. Lees hier verder over SolarEdge > Ook met micro omvormers is de prestatie per paneel uit te lezen.

SolarEdge monitoringportal

Onderstaand ziet u een voorbeeld van de monitoringportal. Na installatie krijgt u hier een inlog van toegestuurd. Wij hebben binnen de SolarEdge portal uitgebreidere mogelijkheden om de meetgegevens te analyseren. Verder hebben wij een eigen portal ontwikkeld, waarin wij de opbrengt van uw systeem kunnen vergelijken met andere systemen.

Dashboard  Layout

Automatische herkenning storingen

Wij bieden bij de installatie van zonnepanelen een ServiceGarantplan aan. Dat betekent dat de status van uw installatie continu wordt gemonitord. Bij een storing krijgen we direct een melding, waarop we meteen actie ondernemen. Daarnaast ontvangt u elke maand een overzicht met de prestaties van uw zonnepanelensysteem.

Wat kunt u verdienen met zonne-energie?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnepanelensysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 40.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck