Reinigen zonnepanelen

Zonnepanelen schoonmaken is in principe vrijwel niet nodig. Vuil en stof spoelt normaal gesproken vanzelf van de panelen af.

In Nederland kan men volstaan met eens in de paar onderhoud zonnepanelenjaar reinigen (bijvoorbeeld 1 keer in de 5 jaar). In zanderige/ gure omgevingen (zoals in de woestijn) wordt aanbevolen om de zonnepanelen elk jaar of 1 keer in de twee jaar te reinigen.

Onderzoek heeft uitgewezen dat een niet gereinigd zonnepaneel ten opzichte van een gereinigd paneel jaarlijks een minderopbrengst van tussen de 2% á 3% heeft. Voor zonnepanelen in de buurt van zware industrie, snelwegen en veehouderijen in combinatie met een lange periode (2-3 maanden) van droogte geldt een rendementsverlies tot 20% als het systeem niet wordt onderhouden.

We raden aan om het schoonmaken van zonnepanelen door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen. Wilt u ze toch zelf schoonmaken, houd dan rekening met het volgende:

Wel doen bij het reinigen van zonnepanelen

Niet doen bij het reinigen van zonnepanelen

Storingen

Net als bij een CV ketel is het bij zonnepanelen niet vanzelfsprekend dat de installatie optimaal blijft werken, zonder hier periodiek aandacht aan te schenken. Op het display van een omvormer is de opbrengst van het totale systeem af te lezen. Ook is te zien of er storingen zijn in de omvormer zelf. Kijkt u niet vaak op de omvormer, dan kan het lang duren voor een storing aan het licht komt. Ook is op de omvormer niet te zien of alle zonnepanelen nog goed werken.

Wij werken veel met SolarEdge omvormers, met een power- optimizer per zonnepaneel. Met SolarEdge kunnen wij de prestaties van ieder afzonderlijk zonnepaneel uitlezen via internet. Zo zijn we er zeker van dat alle zonnepanelen nog goed werken en we krijgen direct een melding bij een storing. Lees hier verder over SolarEdge >

SolarEdge monitoringportal

Onderstaand ziet u de monitoringportal zoals u deze ter beschikking krijgt. Wij hebben binnen de SolarEdge portal uitgebreidere mogelijkheden om de meetgegevens te analyseren. Verder hebben wij een eigen portal ontwikkeld, waarin wij de opbrengt van uw systeem kunnen vergelijken met andere systemen.

Dashboard  Layout

Wat kunt u verdienen met zonne-energie?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnepanelensysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 40.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck