Sinds november 2013 kunnen particulieren de btw op een investering in zonnepanelen terugvragen. Het gaat om 21% over de gehele aanschaf en installatie van uw zonnepanelen, dit bedraagt al snel honderden euro’s. Inmiddels hebben al meer dan 100.000 particulieren hun btw teruggekregen van de Belastingdienst.

Gratis btw service voor zonnepanelen

Bestelt u uw zonnepanelen bij Volta Solar? Dan vragen wij de btw gratis voor u terug. U heeft hier zelf geen omkijken naar.

Het terugvragen van de btw is relatief eenvoudig gemaakt door de Belastingdienst. Op deze pagina vindt u een stappenplan, waarmee u de btw zelf terug kunt vragen.

Wat levert het extra belastingvoordeel mij op?

Met deze regeling mag u rekenen op een flinke korting. Een set van 12 zonnepanelen, compleet geïnstalleerd kost normaal € 5.400 inclusief btw.
Na het terugvragen van de btw betaalt u nog slechts € 4540,-.
De terugverdientijd is nu 8 jaar, compleet geïnstalleerd.

Wijziging regeling in 2020

In 2020 zijn er enkele wijzigingen doorgevoerd in de btw-teruggave bij zonnepanelen:

Stappenplan btw teruggaaf zonnepanelen

Met ons stappenplan kunt u de btw zelf terugvragen. Bij iedere stap vindt u de benodigde formulieren met een ingevuld voorbeeld.

Ons stappenplan:

Wat u moet doen om de btw terug te vragen.
Verwijst naar de juiste formulieren.

Download het 3- Stappenplan
BTW Zonnepanelen terugvragen

Voorbeeldberekening btw zonnepanelen teruggave

In het eerste jaar mag u terugvragen: btw over de investering – btw over de opbrengst van het betreffende kalenderjaar.
De btw over de opbrengst is in de praktijk moeilijk te berekenen. Om het makkelijk te maken mag u daarom de onderstaande bedragen gebruiken van de Belastingdienst, op basis van het geïnstalleerde vermogen:

Vermogen Wp

0 – 1000 Wp € 20
1001 – 2000 Wp € 40
2001 – 3000 Wp € 60
3001 – 4000 Wp € 80
4001 – 5000 Wp € 100
etc. (€ 20 per 1000 Wp)

Deze bedragen dienen altijd volledig van het btw bedrag te worden afgetrokken, ongeacht in welke maand de zonnepanelen zijn geplaatst.

Voorbeeld btw teruggave

Voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen heeft u een rekening ontvangen met daarop een btw-bedrag van € 950. De zonnepanelen zijn niet-geïntegreerd, u kunt daarom het hele btw-bedrag als voorbelasting in aftrek brengen. De zonnepanelen hebben een capaciteit van 3.200 Wp.

Verschuldigde btw: € 80,-
Voorbelasting: € 950,-
Terug te ontvangen btw: € 870,-

Veel gestelde vragen over btw zonnepanelen

Waarom kan ik de btw terugvragen?
Met zonnepanelen wekt u zonnestroom op. Alle stroom die u niet zelf verbruikt, levert u aan het stroomnet. U bent dus eigenlijk ondernemer geworden en mag btw terugvragen. De btw over de opbrengst hoeft in de jaren na aanschaf niet meer betaald te worden, omdat u onder de Kleine Ondernemersregeling valt. U vraagt ontheffing van administratieve verplichtingen aan, waardoor u er geen omkijken meer naar heeft.
Als ik btw terugvraag, moet ik toch ook btw betalen over de opbrengst?
Nee, dit is niet het geval.
De jaarlijks af te dragen btw blijft ver onder de maximale grens. U hoeft de btw niet af te dragen dankzij de kleine ondernemersregeling.
Moet ik over de inkomsten ook Inkomsten Belasting (IB) betalen?
Nee, dit is niet het geval.
Met alleen zonnepanelen bent u voor de Belastingdienst nog geen ondernemer voor de Inkomsten Belasting. U voldoet niet aan de voorwaarden om ondernemer te zijn voor de Inkomsten Belasting.
Krijg ik te maken met administratieve rompslomp?

U dient alleen het eerste jaar per kwartaal btw aangifte te doen als u er voor kiest om zelf de btw terug te vragen. Als wij de btw voor u terugvragen, regelen wij ook de tussentijdse aangiftes evenals de ontheffing van de administratieve verplichtingen. Wij zorgen er dus voor dat u onder de Kleine Ondernemersregeling komt te vallen.

Let op, als u zelf de aangifte verzorgt, dat u deze aangiftes tijdig doet, want er staat een hoge boete op het niet doen van de btw aangiftes.
Na het eerste jaar kunt u vrijstelling voor administratieve verplichtingen aanvragen.

De Kleine-ondernemersregeling zorgt ervoor dat u per saldo geen btw hoeft te betalen (als zonnepaneeleigenaar blijft u namelijk beneden de grens van € 1.345). U kunt er dan voor kiezen om bij de Belastingdienst een verzoek in te dienen om ontheffing van uw administratieve verplichtingen. Dit betekent dat u niet langer aangifte hoeft te doen.

Deze ontheffing heeft geen gevolgen voor een eventuele teruggaaf van btw die is verleend over een periode die ligt vóór de ingangsdatum van de ontheffing. Als u bijvoorbeeld over het vierde kwartaal van 2016 via een aangifte verzoekt om teruggaaf van de btw voor de aanschaf en installatie, kunt u gelijktijdig een verzoek indienen om met ingang van 1 januari 2017 ontheffing te krijgen van uw administratieve verplichtingen. Deze ontheffing heeft dan geen gevolgen voor het verzoek om teruggaaf.

Kan ik als ZZP- er ook btw terugvragen?

ZZP- ers kunnen de btw op zonnepanelen beter niet terug vragen. Als uw partner geen ZZP- er is, dan kan de btw wel teruggevraagd worden door uw partner.

Let op: Het energiecontract dient dan ook op naam van uw partner te staan.

Link naar Belastingdienst
Klik hier voor meer informatie van de Belastingdienst >

Wat kunt u verdienen met zonne-energie?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnepanelensysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 40.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck