Rendement zonnepanelen

Is het verstandig om te wachten tot zonnepanelen verder zijn doorontwikkeld? Wat is er nu mogelijk en wat zijn de verwachtingen voor de toekomst? Dit zijn veelgestelde vragen waar we op deze pagina antwoord op geven.

Historie rendement zonnepanelen

Het fotovoltaïsche effect (licht omzetten in elektriciteit) werd meer dan 175 jaar geleden ontdekt, in 1839. In 1883 werd de eerste zonnecel gemaakt, met een rendement van 1%. In 1954 werden de eerste moderne zonnecellen op grote schaal geproduceerd. Het rendement was destijds 6%.

In de meer dan 60 jaren daarna, werd het rendement gestaag verbeterd. Met periodes is er meer of minder aandacht geweest voor verdere ontwikkeling van het rendement. Tijdens de oliecrisis kwamen de ontwikkelingen bijvoorbeeld in een versnelling, omdat men toen meer interesse had in alternatieve energiebronnen.

Rendement zonnepanelen: Stand van zaken 2019

In 2019 staat zonne- energie volop in de belangstelling als serieus alternatief voor fossiele brandstoffen. In 2018 werd wereldwijd voor 1,5 gigawattpiek aan zonnepanelen geïnstalleerd, genoeg om 460.000 huishoudens een jaar lang te voorzien van energie. De industrie voorspelt dat de markt zich voor 2019 nog meer gaat groeien. De International Energy Agency – ooit opgericht door de olielanden – verwacht dat in 2030 meer dan 5% van de mondiale elektriciteitsvraag door zonnepanelen wordt gedekt, tegen 0.85% in 2013.

Prijs zonnepanelen

De interesse is niet zozeer te danken aan spectaculaire verbeteringen van het rendement, maar wel aan spectaculaire prijsdalingen. De prijs van zonnepanelen heeft met name in de laatste 30 jaar een enorme duikvlucht gemaakt.

Prijs zonnepanelen

Huidig rendement zonnepanelen

Het rendement van de zonnecellen in een gangbaar poly- kristallijn zonnepaneel van 275 Wp is momenteel 16,8%. De afgelopen jaren is het rendement van de zonnecellen in gangbare zonnepanelen met ongeveer 1% per jaar verbeterd. Het rendement van een JA Solar 300Wp paneel zit op 18,4%.

Records en ontwikkelingen rendement zonnepanelen

De markt is volop in beweging en regelmatig worden berichten gepubliceerd over nieuwe records. Zo zijn er al zonnecellen gemaakt met een rendement van 44,7%. Deze cellen zijn echter onbetaalbaar voor de consument. Ze worden wel al toegepast in de ruimtevaart. Het zal nog jaren duren voor dit soort zonnecellen betaalbaar worden. Wachten op een beter rendement is hierdoor voor de meeste bedrijven en consumenten niet interessant.

Stroom uit zonnepanelen is schoner en goedkoper dan stroom uit een kolencentrale. Particulieren en bedrijven kunnen nu een mooi financieel rendement behalen met zonnepanelen. Omdat fossiele brandstoffen niet goedkoper worden en leiden tot milieuvervuiling, zal de populariteit van zonne-energie alleen maar blijven groeien.

Rendement zonnepanelen

Wat kunt u verdienen met zonne-energie?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnepanelensysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 40.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck