Huishoudens verbruiken de meeste stroom in de ochtend en de avond, terwijl zonnepanelen in de middag de meeste zonnestroom opwekken. Een thuisaccu kan een ideale oplossing zijn om uw eigen zonnestroom op te slaan, zodat u dit later kunt gebruiken. Zo hoeft u geen stroom af te nemen van het net. Toch zijn er aantal factoren waardoor een thuisaccu momenteel financieel nog niet interessant is.

Het stroomnet als accu

stroomnetOpgewekte zonnestroom die u niet direct verbruikt levert u automatisch terug aan het stroomnet. U krijgt daar een vergoeding voor. Met de huidige salderingsregeling verrekent uw energieleverancier de zonnestroom met de door u afgenomen stroom. U ontvangt hier hetzelfde tarief voor. Als u meer zonnestroom opwekt krijgt u over het overschot een teruglevering vergoeding. De salderingsregeling maakt het opslaan van stroom niet rendabel.

Afbouw salderen

Toch kan dit in de toekomst veranderen. De salderingsregeling wordt vanaf 2023 langzaamaan afgebouwd. Vanaf 2031 krijgt u alleen nog een teruglevering vergoeding. Dat maakt een accu of batterij interessanter, mede doordat de verwachting is dat thuisaccu’s efficiënter en goedkoper worden. Op dit moment zijn er voor particuliere eigenaren van zonnepanelen slechts enkele producten beschikbaar. We lichten de SolarWatt MyReserve thuisaccu eruit.

marke_solarwatt_quer_4c_w

Zonne-energie opslaan met de MyReserve thuisaccu.

De thuisaccu van SolarWatt is in samenwerking met BMWi ontwikkeld.

SolarWatt MyReserve Thuisaccu

SolarWatt MyReserve thuisacu

Rendement

De MyReserve thuisaccu van SolarWatt is eenvoudig te integreren in nieuwe en bestaande pv- systemen. Opvallend is het rendement van 99,2 %, in vergelijking tot 93% bij de Tesla Powerwall. Het totale rendement (roundtrip) ligt bij 93%. Het hogere rendement betekent automatisch een langere levensduur, aangezien minder energie in warmte wordt omgezet.

Capaciteit 

De SolarWatt MyReserve thuisaccu is een lithium-ionen energieopslagsysteem met een nuttig vermogen van 4,4 kWh en kan modulair tot 11 kWh worden uitgebreid. De accumodules beschikken over een capaciteit van 2,2 kWh.

Veiligheid

Het accuopslagsysteem MyReserve voldoet aan de hoogste veiligheidseisen: het is gecertificeerd voor transport volgens richtlijn UN38.3 voor lithium-ionen-opslagsystemen, is getest volgens de nieuwe veiligheidsrichtlijn voor lithium-ionen opslagsystemen voor thuisgebruik en voldoet aan DIN-norm EN 62619. Het keurmerk van de TÜV Rheinland en het gecertificeerde testbureau Cetecom is aan het product toegekend. Installateurs en eindgebruikers hebben daardoor de zekerheid dat de veiligheid van het apparaat absoluut gewaarborgd is.

Eenvoudige installatie

Tot slot weegt het systeem dankzij “plug-and-play”-installatie en het gebruik van lichte bouwmaterialen slechts 25 kg per component en heeft slechts een gewicht van 78 kg in zijn geheel. Dit maakt een eenvoudige en snelle montage door slechts één persoon mogelijk.

DC aangesloten, voor extra rendement

Anders dan bij vergelijkbare systemen wordt de SolarWatt MyReserve thuisaccu direct tussen de PV-installatie en de omvormer op de gelijkstroom (DC) aangesloten en is tegelijkertijd compatibel met gangbare PV-omvormers. Op basis van de optimaal afgestemde DC-technologie ontstaan er veel kleinere omzetverliezen in het systeem. Bij een direct energieverbruik ontstaat er nagenoeg geen verlies en bij een tussenopslag in de accu bereikt het totale opslagsysteem een extreem hoog rendement van 93 procent binnen de totale laad- en ontlaadcyclus (round trip). Dit betekent dat de gebruiker over meer zelf gegenereerde zonne-energie kan beschikken.

Indicatieprijs

De bruto consumentenprijs (inclusief converter en inverter), voor het meest compacte systeem (4,4 kWh) ligt rond de € 5.600,-. Dit is ongeveer gelijk aan de accu van Tesla.

Download de brochure

De prijsontwikkeling van thuisaccu’s vormt een belangrijke factor bij de vraag of deze producten in de toekomst financieel interessant worden. Mocht het verschil tussen het lever- en teruglevertarief van stroom groter worden, dan zijn thuisaccu’s of batterijen sneller rendabel.

Toekomst thuisaccu

Voorlopig is een thuisaccu vanuit financieel oogpunt niet noodzakelijk in Nederland. Met alle doelstellingen in het Nationaal Energieakkoord, de internationale afspraken die gemaakt zijn tijdens de klimaattop in Parijs en de achterstand die Nederland heeft op gebied van duurzame energie, is de verwachting dat de nieuwe regeling na 2023 nog steeds gunstig zal zijn. Het lokaal opwekken zal echter alleen verder gestimuleerd worden als het ook lokaal verbruikt kan worden. Dit soort accusystemen gaan daar samen met elektrische auto’s een belangrijke rol bij spelen.

Heeft u vragen over de mogelijkheden van het opslaan van zonnestroom?

Neem dan contact met ons.

Thuisaccu elektrische auto

Wat kunt u verdienen met zonne-energie?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnepanelensysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 40.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck