Wat zijn de beste zonnepanelen voor uw situatie? Het aanbod van panelen is tegenwoordig groot. Hoe herkent u de beste zonnepanelen?

Dit artikel gaat over:

De kwaliteit van zonnepanelen is niet altijd gemakkelijk te achterhalen. De technische specificaties van een zonnepaneel zien doorgaans vergelijkbaar uit. Toch is het mogelijk om onderscheid te maken als u weet waar u op moet letten als u op zoek bent naar de beste zonnepanelen voor uw dak.

Prijs- kwaliteit zonnepanelen

Er zit veel verschil in de prijs en de kwaliteit van zonnepanelen. Maar wat maakt het ene zonnepaneel nu kwalitatief beter dan het andere? De kwaliteit van een zonnepaneel zit in de keuze van de materialen, de kwaliteitsnormen tijdens de productie en het minutieus uitvoeren van alle stappen van het productieproces, zonder de kantjes er af te lopen.

Voorbeeld: laminatie proces zonnepanelen

LaminatieEen van de belangrijkste stappen bij de productie van een zonnepaneel is het laminatie proces. Het doel van de laminatie, is om de zonnecellen met behulp van zogenaamde “EVA folie” in te kapselen tot een permanent, onscheidbaar geheel. Dit proces moet het paneel op de lange termijn beschermen tegen vocht en is van groot belang voor de levensduur van het zonnepaneel.

De tijd die fabrikanten nemen voor dit belangrijke proces varieert van 5 tot 17 minuten. Door korter te lamineren, eventueel met goedkopere folie, kunnen veel meer zonnepanelen gefabriceerd worden met een productielijn. Dit leidt tot een lagere prijs. Het risico op vochtintrede op lange termijn wordt echter groter. Wilt u dit risico niet nemen? Let er dan op dat uw zonnepanelen een PID (Potential Induced Degradation) test hebben doorstaan.
In de praktijk moet u er rekening mee houden dat goedkopere zonnepanelen waarschijnlijk met minder goede materialen zijn gemaakt. Bij de productie zijn de keuzes van de fabrikant meer gericht op een hoge productie dan op kwaliteit.

Voorbeeld: glas-glas zonnepanelen proces

Op de markt zijn glas-glas zonnepanelen verkrijgbaar, waarbij er glas aan zowel de voorzijde als aan de achterzijde wordt geplaatst. Hierdoor worden de zonnecellen beter beschermd en is de kans op kleine scheurtjes minimaal.  Zogenaamde ‘microcracks’ zijn vervelend omdat ze zich na verloop van tijd kunnen ontwikkelen tot kwetsbaarheden in een paneel die het verouderingsproces versnellen. Dit heeft een negatief effect op het vermogen en de opbrengst.

Daarnaast komen de glas-glas zonnepanelen veel beter uit de klimaatkamertests. Er is gebleken dat vocht en hitte weinig invloed hebben op de degradatie van de panelen. In tegenstelling tot een paneel met kunststof achterzijde, is er helemaal geen vochttoetreding door de achterzijde bij glas-glas panelen. Hierdoor veroudert het paneel niet door omgevingsfactoren zoals vocht en temperatuur. Daarmee zijn glas-glas zonnepanelen extra resistent in meer agressieve omgevingen zoals aan de kust (zout) of op stallen (bv. ammoniak).

PID test

Bij de PID test wordt getest of het paneel op lange termijn last kan krijgen van verliezen door vocht of ‘delaminatie’. Lekverliezen zijn op lange termijn één van de meest voorkomende problemen, die ontstaan door slechte soldeerverbindingen of afdichtingen. Als de zonnepanelen van een fabrikant “PID free” zijn verklaard, is dit zeker terug te vinden op hun website.

Bij de PID test wordt het paneel gedurende 96 uren in een klimaatkamer blootgesteld aan een temperatuur van 60°C en een relatieve vochtigheid van 85%, terwijl ze aangesloten worden op een systeem van 1000 Volt. Na deze test is een verlies van 5% toegestaan.

Kwaliteit zonnepanelen

Verder kan een fabrikant de volgende IEC kwaliteitscertificaten (van de International Electrotechnical Commission) behalen:
IEC 61701: Zoutnevel corrosietest, relevant voor kustgebieden en in de winter bij strooizout
IEC 62716: Ammoniakbestendigheid, relevant in landbouwgebieden
IEC 60068: Stof- en zandtest

IEC kwaliteitsnormen

Er zijn minimale kwaliteitseisen waaraan een zonnepaneel moet voldoen. Deze eisen zijn omschreven in de IEC 61215 en IEC 61730. De fabrikant stuurt een zonnepaneel naar een onafhankelijke testinstantie zoals TÜV. Nadat TÜV de standaard tests heeft uitgevoerd op het zonnepaneel ontvangt de fabrikant een TÜV certificaat.

De standaard tests voor de IEC 61215 en IEC 61730 zijn echter zeer beperkt. Zo wordt er een temperatuur-wisseltest gedaan die gelijk staat aan nog geen jaar gebruik. De UV-bestendigheid wordt getest op een niveau dat lager ligt dan de UV-instraling in Europa.

In de praktijk garandeert een TÜV certificaat dus helaas niet de beloofde levensduur van minimaal 25 jaar. De panelen worden niet alleen zeer beperkt getest op kwaliteit, het is ook niet zeker of de fabrikant alle zonnepanelen produceert met de kwaliteit van het testpaneel dat is opgestuurd voor het certificaat.

Kwaliteit zonnepaneel constructie

De prestaties van de zonnecellen is afhankelijk van de kwaliteit van de constructie van het zonnepaneel. Zeker op lange termijn is het van belang dat de zonnecellen goed worden beschermd door de constructie van het paneel. De kwaliteit van het zonnepaneel is afhankelijk van de gekozen componenten, de manier van assembleren en de kwaliteitscontrole in de fabriek.

Fabrieksinspecties zonnepanelen

Gerenommeerde fabrikanten laten hun fabrieken regelmatig inspecteren. Onze fabrikant JA Solar laat de kwaliteit van hun zonnepanelen controleren door PI Berlin en Solar-IF. JA Solar onderhoudt een eigen, door VDE geaccrediteerd testlaboratorium en voert regelmatig moduletests door, om zich met betrekking tot zijn zelf opgelegde kwaliteitseisen af te dekken en om productinnovaties te versnellen.

Wij sturen onze eigen Quality Control teams naar de fabrieken van onze PV-leveranciers. De kwaliteitscontrole vindt op locatie plaats vóórdat de panelen verscheept worden. Panelen met defecten of onregelmatigheden worden geweigerd. Zo weten we zeker dat we kwalitatief goed materiaal inkopen.

Ervaringen met zonnepanelen fabrikant

De markt voor zonnepanelen groeit snel. Veel fabrikanten komen en gaan, maar er zijn ook fabrikanten die al een goede reputatie hebben opgebouwd. Onze fabrikant JA Solar bestaat al 15 jaar.

Met een fabrikant die al langer bestaat heeft u veel meer zekerheid met betrekking tot de kwaliteit die geleverd wordt. Deze fabrikant heeft immers meer ervaring en heeft zich al meer bewezen dan de nieuwkomers. Wij selecteren onze leveranciers hierop.

kwaliteitscontrole

Fabrieksgarantie zonnepanelen

Op zonnepanelen krijgt u doorgaans 10, 12 of 15 jaar fabrieksgarantie. Deze garantie gaat over gebreken door ondeugdelijk materiaal, een gebrekkige afwerking of constructie van de zonnepanelen, met als gevolg dat de zonnepanelen niet meer werken.

Voor de inkoop van onze zonnepanelen maken wij gebruik van de gunstige contracten die ons moederbedrijf Essent/ EON  heeft afgesloten met de fabrikanten. Essent/ EON is de importeur en biedt daarmee extra zekerheid voor onze klant. Veel zonnepanelen worden immers geïmporteerd door relatief kleine en kwetsbare importeurs. Wanneer een fabrikant wegvalt, is de eindklant afhankelijk van de importeur.

Vermogensgarantie zonnepanelen

Zelfs de beste zonnepanelen lopen na verloop van tijd iets terug in vermogen. Fabrikanten geven garantie op het minimale vermogen dat hun zonnepanelen nog geven na 25 jaar. Doorgaans gaat het om 80% van het vermogen na 25 jaar. LG geeft zelfs een vermogensgarantie van 90%.

Als het vermogen niet meer gehaald wordt door een beschadiging van het paneel, valt dit buiten de vermogensgarantie. Om deze reden is de kwaliteit van het paneel erg belangrijk.

beste zonnepanelen

Beste kwaliteit zonnepanelen

Als we kijken naar welke fabrikant de beste (betaalbare) kwaliteit zonnepanelen maakt, dan zeggen wij zonder twijfel JA Solar.

JA Solar bestaat al 15 jaar. Dat is vrij uniek in deze markt met veel relatief jonge fabrikanten. JA Solar is groot geworden door zich te focussen op betaalbare kwaliteit. Dat hier veel behoefte aan is blijkt uit het feit dat JA Solar tot een van de grootste fabrikanten van zonnepanelen wereldwijd behoort.

De fabrikant produceert voornamelijk in China. Het productieproces is ver geautomatiseerd en er worden veel controles gedaan om de hoge kwaliteit te waarborgen. De totale keten van de grondstof tot de productie van wafers, cellen en modules heeft JA Solar in eigen hand.

De kwaliteit van JA Solar zonnepanelen ligt boven de minimale eisen die gesteld worden aan zonnepanelen. Overbodige luxe? Niet als u 100% zekerheid wilt hebben over de levensduur en prestaties op lange termijn. JA Solar laat niets aan het toeval over.

Lees verder over JA Solar >

Beste zonnepanelen rendement

Het beste rendement op een investering in zonnepanelen wordt doorgaans niet behaald met hoog- rendement zonnepanelen. De reden is dat u relatief veel betaalt voor de nieuwste techniek.

Wij werken hoofdzakelijk met zonnepanelen van 300 tot 340 Wp per zonnepaneel. De grootste fabrikanten van zonnepanelen produceren hier de grootste volumes van, waardoor deze vermogens voor een goede prijs geleverd kunnen worden. Wat het beste vermogen per paneel is hangt af van de gewenste opbrengst en het beschikbare dakoppervlak. Als u een dakcheck aanvraagt geven wij hier vrijblijvend advies in.

Wat kunt u verdienen met zonne-energie?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnepanelensysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 40.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck