Al onze elektrische apparaten werken op wisselstroom. Zonnepanelen produceren echter gelijkstroom. De omvormer zorgt dat de gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom. De wisselstroom wordt via de meterkast geleverd aan het stroomnet.

De omvormer is het meest kwetsbare en tegelijkertijd het belangrijkste onderdeel van een zonnepanelen installatie. Het is daarom belangrijk om hier een juiste keuze in te maken.

Omvormers

Omvormers zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Qua werking kunnen we alle omvormers verdelen in drie groepen. Onderstaand vindt u een overzicht van de drie groepen waar u uit kunt kiezen, met hun belangrijkste eigenschappen.

Levensduur string- omvormer

De levensduur van uw omvormer is een belangrijke eigenschap, waar vaak weinig over wordt gesproken. Een nieuwe omvormer voor 12 zonnepanelen kost al snel 700 tot 1.200 Euro, afhankelijk van de kwaliteit die u kiest. Voor u is het daarom belangrijk om te weten wanneer de omvormer vervangen dient te worden, zodat u deze kosten kunt meenemen bij het maken van uw keuze.

Componenten

Een omvormer is opgebouwd uit elektronische componenten. Als één onderdeel defect gaat dient in de meeste gevallen de complete omvormer te worden vervangen. De kwaliteit van de gebruikte componenten en het aantal onderdelen zijn doorslaggevend voor de levensduur.

Hoge kwaliteit string- omvormers

Het Duitse-Chinese Omnik is een bekende fabrikant van string- omvormers. Omnik combineert Duitse kwaliteit met Chinese productiekracht. Het merk gebruikt hoogwaardige componenten voor haar string- omvormers. De fabrikant geeft een standaard fabrieksgarantie van 10 jaar. Dat wil niet zeggen dat u de omvormer na 10 jaar definitief moet vervangen. Aangezien zonnepanelen ruim 25 jaar meegaan, is de kans groot dat er in deze periode een nieuwe sting-omvormer geplaatst moet worden.

Nieuwe Chinese string-omvormers

Het afgelopen decennium heeft China zich ontwikkeld tot grootste producent van omvormers. De prijs van dit onderdeel is net als van zonnepanelen gedaald. De kostenbesparing wordt hoofdzakelijk behaald door het gebruik van goedkopere componenten en door lagere assemblagekosten.

Bij kleinere installaties zonder schaduwval kan een Chinese omvormer een prima oplossing zijn. Op langere termijn kan een extra omvormer de totale kosten hoger laten uitvallen, dan wanneer u meteen een hogere kwaliteit kiest.

SolarEdge omvormer met een optimizer per zonnepaneel

Op het gebied van omvormers hebben de ontwikkelingen de laatste jaren niet stil gestaan. Naast de traditionele string- omvormers zijn er innovatieve en veiligere alternatieven op de markt gekomen. De meest succesvolle concurrent van de string- omvormer is SolarEdge.

SolarEdge werkt met een zogenaamde optimizer per zonnepaneel. De optimizer is een regelaar, waarmee ieder zonnepaneel afzonderlijk wordt geregeld en beveiligd. Dit apparaat wordt aangesloten tussen de bekabeling van de zonnepanelen. De zonnepanelen met optimizers worden vervolgens aangesloten op de centrale omvormer van SolarEdge. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom.

welke omvormer

Levensduur SolarEdge omvormer

De SolarEdge omvormer werkt samen met de power- optimizers op het dak. De optimizers leveren een constante spanning van 380 (1 fase) of 750 Volt (3 fase) aan bij de omvormer. Dit is tevens de meest ideale gelijkspanning voor omzetting naar wisselspanning, zodat er een hoog rendement kan worden gehaald. Daarnaast zit de regeltechniek om het maximale vermogen uit de zonnepanelen te halen niet in de omvormer, maar in de optimizers.

De omvormer van SolarEdge is eenvoudig opgebouwd (weinig componenten) en kan altijd onder ideale omstandigheden werken. Verder gebruikt SolarEdge uitsluitend onderdelen van hoge kwaliteit. Hierdoor gaat de omvormer veel langer mee. Op de SolarEdge omvormer zit daarom ook standaard 12 jaar fabrieksgarantie. Bij de optimizers zit standaard 25 jaar fabrieksgarantie.

Enphase micro-omvormers

Micro-omvormers worden per paneel geplaatst en zetten de gelijkstroom direct op het dak om in wisselstroom. Een centrale omvormer is niet meer nodig.

De voordelen van een zonnepanelensysteem met micro omvormers:

Lees hier verder over Enphase

Micro omvormers kunnen met name voordelen bieden bij relatief kleinere systemen, die eenvoudig uitgebreid moeten kunnen worden. Denk hierbij aan sociale huurwoningen en appartementen. De levensduur van micro-omvormers die wij aanbieden van het merk Enphase is gemiddeld 25 jaar en hebben daarbij standaard 20 jaar fabrieksgarantie.

Het individuele monitoringssysteem van Enphase (Enlighten) zorgt ervoor dat wij op afstand direct kunnen zien wanneer een zonnepaneel minder presteert. De regeling per paneel draagt bij aan een hogere stroomopbrengst voor de klant. Werkt een zonnepaneel niet naar behoren, door bijvoorbeeld schaduw, dan zijn de overige zonnepanelen in het systeem nog volledig functioneel waardoor er amper verlies is aan stroomopbrengst is.

Samenvatting

Volta Solar werkt hoofdzakelijk met SolarEdge omvormers voor systemen vanaf 14 zonnepanelen. Het grootste deel van onze particuliere klanten kiest ook voor een SolarEdge omvormer met optimizers. Reden hiervoor is dat SolarEdge op een termijn van 10 jaar de goedkoopste oplossing en vanuit technisch oogpunt de beste en meest veilige oplossing is.

Uiteindelijk is een zonnepaneleninstallatie maatwerk. U ontvangt altijd een deskundig advies over welke omvormer het beste bij uw situatie past.

Wat kunt u verdienen met zonne-energie?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnepanelensysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 40.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck