Al onze elektrische apparaten werken op wisselstroom. Zonnepanelen produceren echter gelijkstroom. De omvormer zorgt dat de gelijkstroom van de zonnepanelen wordt omgezet in wisselstroom. De wisselstroom wordt via de meterkast geleverd aan het stroomnet.

De omvormer is het meest kwetsbare en tegelijkertijd het belangrijkste onderdeel van een zonnepanelen installatie. Het is daarom belangrijk om hier een juiste keuze in te maken.

Omvormers

Omvormers zijn in vele soorten en maten verkrijgbaar. Qua werking kunnen we alle omvormers verdelen in drie groepen. Onderstaand vindt u een overzicht van de drie groepen waar u uit kunt kiezen, met hun belangrijkste eigenschappen.

Levensduur string- omvormer

De levensduur van uw omvormer is een belangrijke eigenschap, waar vaak weinig over wordt gesproken. Een nieuwe omvormer voor 12 zonnepanelen kost al snel 700 tot 1.200 Euro, afhankelijk van de kwaliteit die u kiest. Voor u is het daarom belangrijk om te weten wanneer de omvormer vervangen dient te worden, zodat u deze kosten kunt meenemen bij het maken van uw keuze.

Componenten

Een omvormer is opgebouwd uit elektronische componenten. Als een component het begeeft dient de complete omvormer in de meeste gevallen te worden vervangen. De kwaliteit van de gebruikte componenten en het aantal componenten zijn doorslaggevend voor de levensduur.

Hoge kwaliteit string- omvormers

Het Duitse SMA is de meest bekende fabrikant van string- omvormers. SMA gebruikt hoogwaardige componenten voor haar string- omvormers. Zij geven 5 jaar fabrieksgarantie. Voor 25% van de nieuwprijs kunt u garantie bijkopen naar 10 jaar. Dit geeft aan hoe groot de kans is dat de SMA tussen de 5 en de 10 jaar kapot gaat (25%).

Kiest u voor een string- omvormer, dan moet u er rekening mee houden dat u op een termijn van 8-12 jaar de omvormer moet laten vervangen.

Chinese string- omvormers

De afgelopen jaren zijn er veel Chinese fabrikanten op de markt gekomen met goedkopere string- omvormers. In de basis zitten deze omvormers hetzelfde in elkaar, alleen kosten deze omvormers minder dan bijvoorbeeld een SMA omvormer.

De kostenbesparing wordt hoofdzakelijk behaald door het gebruik van goedkopere componenten en door lagere assemblagekosten. Deze omvormers worden nog vaak met de hand in elkaar gezet. Wij hebben zelf wisselende ervaringen met Growatt, een grote Chinese fabrikant.

Chinese omvormers worden met name in Nederland relatief veel aangeboden, in andere landen zoals Duitsland en België bijna niet. Bij kleinere installaties zonder schaduwval kan een Chinese omvormer een prima oplossing zijn. Op langere termijn kan een extra omvormer de totale kosten hoger laten uitvallen, dan wanneer u meteen een hogere kwaliteit kiest.

Chinese garanties

Opvallend is dat Chinese fabrikanten sinds 2014 opeens 10-12 jaar garantie geven op hun string- omvormers. Dit terwijl het in de basis nog steeds een string- omvormer is, die na 8-12 jaar vervangen moet worden. De vraag is in hoeverre deze fabrikanten hun garantieverplichtingen op lange termijn kunnen nakomen.

SolarEdge omvormer met een optimizer per zonnepaneel

Op het gebied van omvormers hebben de ontwikkelingen de laatste jaren niet stil gestaan. Naast de traditionele string- omvormers zijn er innovatieve en veiligere alternatieven op de markt gekomen. De meest succesvolle concurrent van de string- omvormer is SolarEdge.

SolarEdge werkt met een zogenaamde optimizer per zonnepaneel. De optimizer is een regelaar, waarmee ieder zonnepaneel afzonderlijk wordt geregeld en beveiligd. De optimizers worden aangesloten tussen de bekabeling van de zonnepanelen. De zonnepanelen met optimizers worden aangesloten op de centrale omvormer van SolarEdge. De omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom.

welke omvormer

Levensduur SolarEdge omvormer

De SolarEdge omvormer werkt samen met de power- optimizers per zonnepaneel op het dak. De optimizers leveren een constante spanning van 380 (1 fase) of 750 Volt (3 fase) aan bij de omvormer. Dit is tevens de meest ideale gelijkspanning voor omzetting naar wisselspanning, zodat op een hoog rendement kan worden gehaald. Daarnaast zit de regeltechniek om het maximale vermogen uit de zonnepanelen te halen niet in de omvormer, maar in de optimizers.

De omvormer van SolarEdge is eenvoudiger opgebouwd (minder componenten) en kan altijd onder ideale omstandigheden werken. Verder gebruikt SolarEdge uitsluitend componenten van hoge kwaliteit. Hierdoor gaat de omvormer veel langer mee. Op de SolarEdge omvormer zit daarom ook standaard 12 jaar fabrieksgarantie. Deze is optioneel uit te breiden naar 20 of 25 jaar. Op de optimizers zit standaard 25 jaar fabrieksgarantie.

Levensduur micro-omvormers

Micro-omvormers worden per paneel geplaatst en zetten de gelijkstroom direct op het dak om in wisselstroom. Een centrale omvormer is niet meer nodig.

Alle voordelen op een rij:

Micro omvormers kunnen met name voordelen bieden bij relatief kleinere systemen, die eenvoudig uitgebreid moeten kunnen worden. Denk hierbij aan sociale huurwoningen en appartementen. De levensduur van micro-omvormers die wij aanbieden van het merk Enphase is gemiddeld 25 jaar en hebben daarbij standaard 20 jaar fabrieksgarantie.

Het individuele monitoringssysteem van Enphase (Enlighten) zorgt ervoor dat wij op afstand direct kunnen zien wanneer een zonnepaneel minder presteert. De regeling per paneel draagt bij aan een hogere stroomopbrengst voor de klant. Werkt een zonnepaneel niet naar behoren, door bijvoorbeeld schaduw, dan zijn de overige zonnepanelen in het systeem nog volledig functioneel waardoor er amper verlies is aan stroomopbrengst is.

Samenvatting

Volta Solar werkt hoofdzakelijk met SolarEdge omvormers voor systemen vanaf 14 zonnepanelen. Het grootste deel van onze particuliere klanten kiest ook voor een SolarEdge omvormer met optimizers. Reden hiervoor is dat SolarEdge op een termijn van 10 jaar de goedkoopste oplossing en vanuit technisch oogpunt de beste en meest veilige oplossing is.

Lees hier verder over SolarEdge

Bij kleinere systemen voor bijvoorbeeld huurwoningen en appartementen werken wij veel met kleine string- omvormers of met micro-omvormers van het fabricaat Enphase, afhankelijk van de wensen van de klant. Micro omvormers zijn ook een goede oplossing als u schaduw op het dak heeft.

De voordelen van een zonnepanelensysteem met micro omvormers:

Lees hier verder over Enphase

Wat kunt u verdienen met zonne-energie?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnepanelensysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 40.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck