Bekijk hoe zonnepanelen op een pannendak worden gemonteerd (1:05 min)

Bij het plaatsen van zonnepanelen op een pannendak dienen we rekening te houden met verschillende factoren.

In dit artikel komen de volgende onderwerpen aan de orde:

 

Montagesystemen voor zonnepanelen

Er zijn verschillende montagesystemen verkrijgbaar voor het plaatsen van zonnepanelen op een pannendak. Wij zijn voorstander van de zogenaamde schroef- systemen. Hierbij wordt een nieuwe geïmpregneerde houten lat gemonteerd op de tengels. Deze nieuwe lat verdeelt de krachten over de dakconstructie. Vervolgens worden de dakhaken op de nieuwe latten geschroefd. Hierbij ontstaat geen druk op de dakpannen. Onderstaande video toont stap voor stap hoe wij de zonnepanelen monteren op een pannendak.

Download montagehandleiding pannendak
Download montagehandleiding schuin bitumendak

Afstand zonnepanelen

Op een pannendak mag u de zonnepanelen plaatsen tot aan de erfgrens. De zonnepanelen mogen niet uitsteken aan de dakrand, dakgoot en de nok. Langs windgevoelige randen van het pannendak plaatsen wij extra dakhaken.
zonnepanelen op pannendak

Let op dat als u de zonnepanelen dichter dan twee pannen vanaf de nok wilt plaatsen, de nok los moet worden gemaakt om de bovenste montagerail te kunnen plaatsen. De nok mag in dat geval niet in cement liggen. Wanneer de nok in cement ligt, is het vaak niet mogelijk om de rail in de tweede rij pannen te plaatsen. In dit geval zullen de beugels in de derde rij pannen bevestigd worden, en zal het totale systeem hier op aangepast moeten worden.

Bij de dakgoot is het ook aan te raden een tot twee pannen afstand te houden. Dit in verband met de afvoer van regen en sneeuw.

Zonnepanelen richting

Als u offertes gaat opvragen, dan komt u al snel termen als landscape en portrait plaatsing tegen. Als de zonnepanelen met de lange kant onder liggen dan noemen we dat landscape plaatsing. Portait plaatsing betekent staand.
Bij portrait plaatsing van de zonnepanelen op het pannendak worden de montagerails horizontaal geplaatst. Bij landscape montage worden de rails meestal verticaal geplaatst, maar horizontaal kan ook. In het laatste geval betaalt u alleen een meerprijs, omdat de rails dan langer moet zijn.
Om de zonnepanelen op een esthetisch verantwoorde manier te plaatsen raden we aan de zonnepanelen altijd allemaal in dezelfde richting te plaatsen.

Vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen

Om de zonnepanelen op pannendak te mogen plaatsen zonder vergunning gelden de volgende regels:

 

Download hier de publicatie “zonnepanelen en zonnecollectoren”
In deze publicatie vindt u de regels voor het plaatsen van zonnecollectoren en zonnepanelen op pannendak.

Wat kunt u verdienen met zonne-energie?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnepanelensysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 40.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck