Bekijk hoe zonnepanelen op een plat dak worden gemonteerd (1:24 min)

Bij het plaatsen van zonnepanelen op plat dak dienen we rekening te houden met verschillende factoren. Er zijn verschillende manieren om zonnepanelen te monteren op een plat dak. De volgende onderwerpen komen op deze pagina aan bod:

Montagesystemen zonnepanelen plat dak

Met onze montagesystemen bieden wij voor iedere situatie een passende oplossing. Onderstaand vindt u een overzicht van de verschillende montagesystemen voor platte daken met de voor- en nadelen per systeem.

Flatfix FusionFlatfix Fusion zonnepanelen op plat dak

+ zeer weinig ballast
+ mooi afgewerkt met windkappen
+ voor zowel Zuid- als Oost- West opstelling
– 2 tussen- afstanden mogelijk (50 of 70 cm)
– relatief duur voor plaatsen van korte rijen
– alleen landscape plaatsing mogelijk

Valk Pro+

+ zeer weinig ballast
+ mooi afgewerkt met windkappen
+ voor zowel Zuid- als Oost- West opstelling
+ constructie is te aarden (verplicht vanuit NEN1010)
–  Zowel portret als landscape plaatsing mogelijk

ZonneschansenZonneschans zonnepanelen op plat dak

+ ideaal voor smalle stroken op platte daken
+ extra robuuste constructie
+ constructie is te aarden (verplicht vanuit NEN1010)
– veel schaduw bij meerdere rijen
– veel ballast
– vangen veel wind
– niet geschikt voor grote hoogtes

Portrait montage op plat dakPortrait zonnepanelen op plat dak

+ ideaal voor smalle stroken op platte daken
+ grotere montagehoek mogelijk
+ constructie is te aarden (verplicht vanuit NEN1010)
– veel schaduw bij meerdere rijen
– veel ballast
– vangen veel wind
– niet geschikt voor grote hoogtes

Oost- West montage plat dak Oost west zonnepanelen op plat dak

+ maximale opbrengst uit dakoppervlak
+ weinig ballast
+ weinig windbelasting
+ minimale zichtbaarheid
– iets minder opbrengst dan Zuid- plaatsing
Lees verder over Oost- West plaatsing >

Tussenafstand zonnepanelen

De juiste tussenafstand tussen de rijen zonnepanelen is van belang om schaduwval van de rijen zonnepanelen onderling te voorkomen. Zonnepanelen kunnen op een plat dak onder een hoek geplaatst worden van 10 tot 30 graden. Hoe kleiner de hoek, hoe dichter de rijen zonnepanelen op elkaar mogen staan.

De juiste tussenafstanden zijn als volgt:

30 graden montage: 1,5 meter tussenafstand
20 graden montage: 1,0 meter tussenafstand
10 graden montage: 0,5 meter tussenafstand

Schaduwval van rijen onderling heeft een zeer negatieve werking op de opbrengst van uw zonnepanelen. Wijk daarom nooit af van de geadviseerde tussenafstanden.
Tussenafstand zonnepanelen op plat dak

Montagehoek zonnepanelen plat dak

Theoretisch gezien is de ideale montagehoek voor zonnepanelen 35 graden, mits de zonnepanelen pal op het Zuiden geplaatst worden. Naarmate de zonnepanelen meer naar het Oosten of Westen geplaatst worden is een kleinere montagehoek wenselijk voor een goede opbrengst. Zo heeft een Oost- West montagesysteem doorgaans een montagehoek van 10 graden. De zonnepanelen krijgen op deze manier meer zon- uren en leveren meer op.

De benodigde tussenafstand speelt ook een grote rol bij het kiezen van de beste montagehoek. Het is in veel gevallen interessant om een kleinere montagehoek toe te passen, zodat er 1 of 2 rijen extra geplaatst kunnen worden. Bijkomend voordeel is dat er minder ballast nodig is en de zonnepanelen worden minder goed zichtbaar bij een kleinere hoek.

Voorbeeldberekening

Stel u kiest voor een montagehoek van 10 graden in plaats van 25 graden, om 16 zonnepanelen te kunnen plaatsen in plaats van 12 zonnepanelen. De opbrengsten zien er nu als volgt uit:
3 x 4 = 12 zonnepanelen x 250 Wp = 3000 Wp x 0,90 kWh/ Wp = 2700 kWh per jaar
4 x 4 = 16 zonnepanelen x 250 Wp = 4000 Wp x 0,86 kWh/ Wp = 3440 kWh per jaar

Afhankelijk van de gewenste opbrengst kan het dus interessant zijn om een kleinere montagehoek te kiezen. Met een kleinere hoek kunt u al snel 20-30% meer opbrengst uit uw dak halen. Bekijk eerst wat de gewenste opbrengst per jaar is en bepaal daarna wat de gewenste montagehoek is. De opbrengsten in kWh per Wp kunt u terugvinden in onze opbrengsttabel. In de praktijk blijkt het rendement op een investering in zonnepanelen voor de meeste mensen nog interessant tot een opbrengstfactor van 0,7 kWh/ Wp per jaar.

In de praktijk wordt een montagehoek van 10-13 graden het meest toegepast vanwege de praktische voordelen en de goede opbrengst bij zowel Zuid- als bij Oost- West opstellingen.

Ballast gewicht zonnepanelen plat dak

Omdat de zonnepanelen los op het plat dak staan, dient er ballast gewicht in de onderconstructie geplaatst te worden. Afhankelijk van het toegepaste montagesysteem mogen dit tegels, betonbandjes of grind zijn. De benodigde hoeveelheid ballast is afhankelijk van het toegepaste montagesysteem. De juiste ballastgewichten zijn terug te vinden in de montagehandleidingen van de verschillende systemen.

Afstand zonnepanelen plat dak

Randzone zonnepanelen plat dakHeel belangrijk voor het veilig plaatsen van zonnepanelen op platdak is de afstand tot de dakrand. Aan de dakrand ontstaan bij harde wind wervelwinden, waardoor er als het ware getrokken wordt aan de zonnepanelen. Met een relatief  eenvoudige rekensom kunt u bepalen wat de zogenaamde “no-go zone” is, waar u beter geen zonnepanelen kunt plaatsen. Doorgaans is de randzone 0,5 tot 1 meter van de dakrand.

Wilt u de zonnepanelen toch in de randzone plaatsen? Houd er dan rekening mee dat er flink wat extra ballast geplaatst moet worden. Wij maken in deze gevallen eerst een ballast berekening. Aan de hand van de berekende ballast kunt u bepalen of het bouwkundig haalbaar is. Doorgaans komen er ballastgewichten van meer dan 200-300 KG per zonnepaneel uit een dergelijke berekening.

Dakkapel en zonnepanelen

We krijgen regelmatig de vraag of zonnepanelen op de dakkapel geplaatst kunnen worden. In de meeste gevallen is de dakkapel een grote randzone. Hierdoor dient er meer dan 200-300 KG ballast per paneel geplaatst te worden. De meeste dakkapellen zijn hier niet op berekend. Het plaatsen van zonnepanelen op een dakkapel kan doorzakking en lekkages veroorzaken. Wij plaatsen daarom doorgaans geen zonnepanelen op een dakkapel.

Vergunningsvrij zonnepanelen plaatsen op plat dak

Het is van belang om te onderzoeken of er een vergunning nodig is voor het plaatsen van de zonnepanelen op het platte dak. Is het gebouw waarop de panelen geplaatst worden een Rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument of ligt het gebouw in een Rijks beschermd stads- of dorpsgezicht, informeer dan bij uw gemeente of kijk op www.omgevingsloket.nl.

Wanneer dit niet het geval is, kan het zonnepaneel vergunningsvrij geplaatst worden indien het net zo ver verwijderd is van de dakrand als het paneel hoog is. Dus is het hoogste punt van het paneel 50 centimeter, dan moet de afstand tot de dakrand minimaal 50 centimeter zijn.

Download hier de publicatie “zonnepanelen en zonneboilers” >
In deze publicatie vindt u de regels voor het plaatsen van zonnecollectoren en zonnepanelen op plat dak.

Wat kunt u verdienen met zonne-energie?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnepanelensysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 40.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck