Prijs zonnepanelen en oriëntatie op platte daken

Er bestaat een verband tussen de prijs van zonnepanelen en de windrichting waarop zonnepanelen geplaatst worden.

In het verleden waren zonnepanelen nog relatief duur. Zonnepanelen werden toen zoveel mogelijk op het Zuiden geplaatst, omdat ze anders niet rendabel waren. Het nadeel bij plaatsing richting het Zuiden is dat er telkens 0,5 tot 1,2 meter afstand tussen de rijen aangehouden moet worden in verband met schaduwval. Dit laat relatief veel dakoppervlak onbenut.

De prijs van zonnepanelen is echter spectaculair gedaald tot 2012 (zie onderstaand diagram), daarna zijn de prijzen gestabiliseerd. Met deze lagere prijzen zien wij steeds meer mensen kiezen voor een Oost- West plaatsing, als dit nodig is om de gewenste opbrengst op te wekken.

Historie_prijs_zonnepanelen

Rendement Oost West zonnepanelen

Bij Oost West montage van zonnepanelen op een plat dak wordt een kleinere montagehoek toegepast van 10 tot 13 graden. Op deze manier krijgen de zonnepanelen meer zon- uren, dan bij een grotere hoek. In plaats van een hoge piekopbrengst in de middag, geeft een Oost- West systeem een lagere, maar bredere opbrengstgrafiek zien. opbrengst zonnepanelen oost west

Het verschil in de totale opbrengst blijft redelijk beperkt. Een Oost- West opstelling van zonnepanelen levert 0,8 kWh/ Wp per jaar op en een Zuid opstelling 0,9 kWh/ Wp per jaar. U levert 10% opbrengst per Wp in. Toch heeft deze opstelling ook verschillende voordelen:

Montage Oost- West zonnepanelen

Wij leveren twee montagesystemen voor Oost- West plaatsing van zonnepanelen op platte daken. In de meeste gevallen gebruiken wij Valk Pro+. Dit systeem is eenvoudig te plaatsen met zeer weinig ballast. Het ziet er ook mooi uit, omdat het helemaal wordt afgewerkt met windkappen. Nadeel van dit systeem is dat we de panelen alleen landscape kunnen plaatsen.

Oost west zonnepanelen

Als de zonnepanelen portrait geplaatst moeten worden gebruiken wij het Van der Valk Oost- West montagesysteem. Dit systeem is extra robuust uitgevoerd. Prijstechnisch zit er wel een meerprijs aan dit systeem ten opzichte van het Valk Pro+ systeem.

Wat kunt u verdienen met zonne-energie?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnepanelensysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 40.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck