Er zijn veel verschillende soorten zonnepanelen, omvormers en montagesystemen verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Zonnepanelen vergelijken is hierdoor niet altijd even eenvoudig. Weet u zelf echter wat uw wensen zijn en waar u op moet letten, dan wordt het vergelijken van aanbiedingen al een stuk eenvoudiger.

Soorten zonnepanelen vergelijken

Alle zonnepanelen zijn terug te brengen naar twee soorten zonnepanelen: POLY- kristallijn en MONO- kristallijn. Welke celtechniek voor u de beste is hangt af van uw persoonlijke wensen. Onderstaand geven we per soort aan wat de plus- en minpunten zijn en wanneer de betreffende celtechniek het best kan worden toegepast.

Het verschil tussen mono- en poly kristallijn zonnepanelen (1:08 min)

POLY- kristallijn zonnepanelen (1e generatie)

Zonnepanelen vergelijken poly
+ beste prijs per Wp (goedkoop)
+ al 75 jaar het meest toegepast
– donkerblauwe cellen zijn minder mooi in het zicht
– aluminium frames zijn minder mooi in het zicht
Toepassing: Voldoende dakoppervlak, voor de beste prijs en plaatsing buiten het zicht.

MONO- (black) kristallijn zonnepanelen (2e generatie zonnecellen)

Zonnepanelen vergelijken mono
+ iets beter rendement
+ hogere paneelvermogens mogelijk (tot 365 Wp)
+ mooier zwart uiterlijk met zwart frame (black panelen)
– kleine meerprijs ten opzichte van POLY- kristallijn
Toepassing: Bij beperkt dakoppervlak en/ of schuine daken in het zicht.

Tussen MONO en POLY- kristallijn zonnepanelen zitten geen hele grote verschillen meer. Doorgaans wordt voor POLY- kristallijn gekozen als er geen bijzondere wensen zijn met betrekking tot het uiterlijk van de zonnepanelen. De MONO- kristallijn cellen worden verwerkt in zwarte zonnepanelen, die geplaatst worden als de panelen in het zicht liggen. De zwarte panelen vormen dan een strakker volledig zwart vlak op het dak. Daarnaast zijn er zonnepanelen waarbij de MONO- kristallijn cellen worden verwerkt in een paneel met een witte folie. Deze zonnepanelen worden gebruikt als een zo hoog mogelijke opbrengst gewenst is en bij kleinere dakvlakken.

Prijs zonnepanelen vergelijken

De prijs voor zonnepanelen kan behoorlijk uiteenlopen. Om een goede vergelijking te maken is het goed te weten welke factoren invloed hebben op de prijs van zonnepanelen.

De prijs van een pv- installatie kan variëren afhankelijk van de ontwerpkeuzes die gemaakt worden. Denk hierbij aan de opstelling op het dak, het merk en type zonnepanelen en omvormer en het toegepaste montagemateriaal. Onze adviseurs zijn altijd op zoek naar het systeem dat technisch gezien de beste oplossing is, rekening houdend met de wensen van de klant.

Een investering in zonnepanelen doet u voor de lange termijn. Het is daarom aan te raden ook goed te kijken naar de kwaliteit van de zonnepanelen. Hetzelfde geldt voor de omvormer en het montagemateriaal. Bij grote prijsverschillen kunt u niet verwachten dat de kwaliteit gelijkwaardig is, al zal de leverancier van de goedkopere materialen u dat wel graag laten geloven.

Kwaliteit zonnepanelen vergelijken

Een klein deel van de prijsverschillen komt voort uit de werkwijze van de installateur. Wij kopen de zonnepanelen groot in, rechtstreeks bij de fabrikanten. Dit levert een klein prijsvoordeel op ten opzichte van inkopen bij distributeurs. Verder doen wij de logistiek en montage in eigen beheer. Dit is goedkoper dan uitbesteden en de kwaliteit van onze dienstverlening is beter beheersbaar.

Zonnepanelen vergelijken in onafhankelijke test

Er zijn en aantal testinstanties die de prestaties van zonnepanelen testen. Op basis van de testresultaten worden vervolgens lijsten gemaakt, waarmee u de prestaties kunt vergelijken. De prestaties van zonnepanelen in een dergelijke test zeggen echter niet alles over de kwaliteit van de zonnepanelen.

Zo mag de fabrikant vaak zelf een testpaneel aanleveren en worden de specificaties die de fabrikant hierbij opgeeft niet altijd gecontroleerd. Het is dus de vraag of de specificaties kloppen en of de zonepanelen die u koopt vergelijkbaar zijn met het zonnepaneel uit de test.

De resultaten wisselen doorgaans sterk per test, waardoor er op langere termijn geen duidelijk beeld ontstaat over de best presterende zonnepanelen.

In een testopstelling kunnen invloeden van buitenaf, zoals temperatuurverschillen, invloed hebben op de uitslag van de test. Wij zien met SolarEdge verschillen van 6-10% in de prestaties van de afzonderlijke zonnepanelen op een dak zonder schaduw. Het is de vraag of hier voldoende rekening mee wordt gehouden in een test.

Tuv testOm bovenstaande redenen hechten wij niet veel waarde aan de bekende testlijsten. Wel vinden wij het belangrijk dat onze fabrikanten Ja Solar, LG en SolarWatt veel energie steken in de kwaliteit van de gebruikte componenten en de kwaliteitscontrole in hun fabrieken.

Wat kunt u verdienen met zonne-energie?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnepanelensysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 40.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck