Met deze pagina kunt u in 3 stappen offertes voor zonnepanelen vergelijken. We geven handige tips voor het selecteren van de juiste leverancier en het vergelijken van de aangeboden materialen en diensten.

Stap 1: Selectie van de zonnepanelen leveranciers

De vraag naar zonnepanelen groeit sinds 2012 hard. Daarmee groeit het aantal aanbieders ook hard. Wist u dat er in 2013 tussen de drie- en vierhonderd nieuwe leveranciers van zonnepanelen zijn verschenen op de Nederlandse markt? In 2014 zijn er veel afgevallen, maar ook weer veel nieuwe leveranciers begonnen. Het gaat om veel kleine, maar ook groter opgezette bedrijven.

Ervaring?

Voor een goed advies is het van belang dat de leverancier gespecialiseerd is in het ontwerpen en plaatsen van zonnepanelen systemen. Kies bij voorkeur voor een leverancier met enkele jaren ervaring en enkele honderden referenties.

TIP: Check de referenties

Er zijn steeds meer onafhankelijke websites waar consumenten hun beoordeling kunnen achterlaten, zonder dat de leverancier de beoordeling kan bewerken of verwijderen. Enkele van deze websites zijn: Solarwijzer.nl en Zelfenergieproduceren.nl

Als de leverancier waarde hecht aan klanttevredenheid en transparantie, zal hij vast terug te vinden zijn op internet. U doet er goed aan een aanbieder te selecteren die waarde hecht aan goede referenties.

TIP: Krijg een beeld bij het bedrijf

Het is de moeite waard om even het adres van de leverancier op te zoeken in Google maps.
Zo krijgt u een nog beter beeld van met wie u te maken heeft.

TIP: Is de leverancier aangesloten bij Holland Solar?

De meeste goede zonnepanelen- leveranciers zijn aangesloten bij brancheorganisatie Holland Solar. Er zijn ook gecertificeerde keurmerken zoals het Zonnekeur, dit keurmerk geeft u houvast bij het zoeken naar betrouwbare producten en installateurs op het gebied van zonne-energie. Zonnekeur is ontwikkeld in samenspraak met RVO als vertegenwoordiger van de Nederlandse overheid. De onafhankelijke stichting Duurzame Energie Prestatie Keur (DEPK) waarborgt de kwaliteit ervan.

 

Stap 2) Aanvragen offertes zonnepanelen

U heeft verschillende goed aangeschreven leveranciers van zonnepanelen gevonden?
Dan is het tijd om offertes op te vragen.

Iedere leverancier heeft zijn eigen manier om een offerte tot stand te brengen. Dit kan met een huisbezoek, of op afstand met speciale software. Het eindresultaat is wat telt: een eerlijk advies, goede materialen tegen een scherpe prijs en dit alles samengevat in een heldere offerte.

TIP: Breng uw eigen kennis over zonnepanelen naar een iets hoger niveau

Het is altijd goed om u zelf eerst een beetje in te lezen in de basis beginselen van zonnepanelen. Zo kunt u de goede adviezen beter onderscheiden van de verkooppraatjes.

Stap 3) Offertes zonnepanelen vergelijken

Na enkele weken heeft u alle offertes ontvangen. U heeft al wat ervaring op kunnen doen in het voortraject met iedere aanbieder en hier een bepaald gevoel bij gekregen. Deze eerste indruk zal ongetwijfeld een rol spelen bij het maken van uw beslissing. Maar waar kunt u verder nog op letten?

TIP: Prijzen vergelijken

Het is van belang om te weten dat leveranciers van zonnepanelen te maken hebben met grote onderlinge concurrentie. Hierdoor staan de prijzen erg onder druk. Zonnepanelen worden alleen verkocht met flinterdunne marges.

Waar komen de prijsverschillen tussen leveranciers dan vandaan?

Minstens 80% van de prijsverschillen tussen leveranciers kunt u verklaren door verschil in:
1) Kwaliteit van de gebruikte materialen
2) Ervarenheid van de monteurs die worden ingezet
3) Manier van monteren (gebruikte materialen en veiligheid)

Ongeveer 15% van de prijsverschillen zit in de manier van inkopen (rechtstreeks bij de fabrikant, of via een groothandel). En dan zal nog 1-3% van de prijsverschillen in de marge zitten die een leverancier voor zichzelf rekent.

Kortingen, collectieven en andere acties moet u meer zien als marketing, dan als echt voordeel. We kunnen stellen dat hoe goedkoper u kiest, hoe meer u inlevert op kwaliteit en service. Uiteindelijk moet u kiezen waar u zich prettig bij voelt.

TIP: Zonnepanelen vergelijken

Zonnepanelen verdienen zich snel terug, maar worden pas echt interessant als ze ook echt 25 tot 30 jaar energie blijven produceren. U dient dus wel nog service te krijgen als er onverhoopt problemen met de opbrengst van uw zonnepanelen ontstaan.

Kies bij voorkeur voor zonnepanelen van een fabrikant die al minimaal 10 jaar bestaat.
De bekende Nederlandse keuringsinstantie KIWA houdt een register bij van goede zonnepanelen.
Zoek even op of uw zonnepanelen hierbij staan.

TIP: Omvormers vergelijken

Omvormers zijn grofweg in twee groepen te verdelen:
1) Omvormers die alle zonnepanelen in 1 of 2 groepen regelen.
2) Omvormers die ieder zonnepaneel afzonderlijk regelen.
We zien dat er steeds meer gekozen wordt voor omvormers die de zonnepanelen per afzonderlijk paneel regelen. De belangrijkste redenen zijn de hogere opbrengst uit de zonnepanelen, besparing op vervangingskosten en de veiligheid van het systeem.
Lees meer over het selecteren van de juiste omvormer >

TIP: Montagemateriaal en montagewijze

Voor pannendaken heeft u de keuze uit een klik- montagesysteem, of een schroef- montagesysteem. Met een kliksysteem kan de installateur sneller monteren en zo kosten besparen. Er zitten echter risico’s voor u aan een kliksysteem. Zo zijn de dakpannen niet berekend de druk van de zonnepanelen en kunnen op termijn breken. Bij panbreuk ontstaan lekkages en moeten alle zonnepanelen gedemonteerd worden.

Lees hier meer over montagesystemen >

Wat kunt u verdienen met zonne-energie?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnepanelensysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 40.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck