SGZE

Regelmatig krijgen wij de vraag of wij zijn aangesloten bij SGZE (Stichting Garantiefonds Zonne Energie)? Voor een consument die zekerheid zoekt, lijkt het aantrekkelijk om voor een installateur te kiezen die is aangesloten bij dit fonds. Natuurlijk zijn wij alleen maar voor het bieden van meer zekerheid aan onze klanten. Om te bepalen of het interessant is om ons bij SGZE aan te sluiten stelde wij ons eerst enkele vragen.

Wie is SGZE?

SGZE is opgericht door enkele collega installateurs van zonnepanelen. Sinds 2014 hebben zich 17 (stand juli 2017) van de in totaal 1600 zonnepanelen installateurs in Nederland aangesloten bij SGZE. De stichting heeft geen telefoonnummer en geen vestigingsadres, enkel een algemeen e-mailadres en een postbusadres.

Hoe werkt SGZE voor de installateur?

Als installateur kunnen wij ons aanmelden voor SGZE. Conform de toetredingscriteria voor installateurs, kan in principe het overgrote deel van de Nederlandse zonnepaneleninstallateurs lid worden. Er worden geen bijzonder strenge eigen gesteld. Belangrijk is wel dat we het logo van SGZE gebruiken en ongeveer 100 Euro per installatie afdragen aan de stichting. Hoe deze bijdrage wordt beheerd is niet duidelijk.

Wat krijgt de klant ervoor terug?

1. Aanbetalingsgarantie

De stichting garandeert dat u een eventuele aanbetaling terug krijgt, mocht de aangesloten installateur failliet gaan. Bij Volta Solar heeft u niet veel aan deze garantie. Bij montage betaalt u conform de offerte uiterlijk 14 dagen na oplevering van een werkende installatie. Bij levering van alleen materiaal betaalt u bij levering, zonder aanbetaling.

2. Garantie op uitvoering van de opdracht

De stichting garandeert de uitvoering van de opdracht, mocht de aangesloten installateur failliet gaan. Conform de voorwaarden bepaalt SGZE dan wel wie het werk komt uitvoeren en ook welke materialen er dan geleverd worden. Dit hoeven niet noodzakelijk de materialen te zijn die u heeft besteld. Verder wordt het geld direct bij oplevering geïncasseerd door SGZE. Het is de vraag of u daar blij mee moet zijn?

3. Fabrieksgarantie

De stichting garandeert de opvolging van uw fabrieksgarantie, mocht de aangesloten installateur failliet gaan. Bij Volta Solar heeft u niet veel aan deze garantie. Onze fabrikanten hebben allemaal een kantoor in Nederland en zijn uitstekend bereikbaar voor u. Het vervangen van een onderdeel zal altijd door onze fabrikant geregeld worden, mochten wij er niet meer zijn.

4. Geschillencommisie

Als u een geschil heeft met een van de aangesloten installateurs, kunt u schriftelijk een beroep doen op de geschillencommissie van SGZE. Hierbij moet u dan wel een klachtenformulier (is niet te vinden op hun website), de koopovereenkomst, de orderbevestiging, de garantieafspraken, alle communicatie rondom de klacht en het SGZE certificaat toevoegen. Voor u deze gegevens allemaal verzameld heeft, hebben wij het probleem al met u opgelost. Volta Solar heeft nog nooit een klant in een geschil achter gelaten.

Conclusie

Na deze korte analyse van SGZE hebben wij besloten ons niet aan te sluiten. Wij zien SGZE meer als een marketingtool, dan als een serieus garantiefonds. Als u zekerheid zoekt adviseren wij u in ieder geval voor een Zonnekeur installateur te kiezen. Dit is op dit moment het enige serieuze keurmerk voor zonnepanelen installateurs, dat ook ondersteund wordt door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Uiteraard is Volta Solar gecertificeerd zonnekeur installateur.

Wat kunt u verdienen met zonne-energie?

1) Vraag binnen 2 minuten uw gratis dakcheck aan!

2) Dit is wat wij gratis en vrijblijvend voor u doen:

– Onze adviseur bekijkt uw situatie op basis van lucht- en straatfoto’s.
– Uw dak wordt op de centimeter nauwkeurig ingemeten met speciale software.
– Wij ontwerpen het optimale zonnepanelensysteem voor uw situatie.

3) U ontvangt ons “door velen geprezen” advies voor zonnepanelen op uw dak.

Al meer dan 40.000 huishoudens gingen u voor!

Direct advies op maat? Doe de gratis online dakcheck